Boe je že četrtič v tej sezoni stopil na najvišjo stopničko in se še utrdil v skupnem seštevku svetovnega pokala. Njegov najtesnejši zasledovalec Svendsen je osvojil drugo mesto, Čerezov pa je bil z enakim strelskim izkupičkom kot Boe - tretji.

Edini slovenski predstavnik na današnji tekmi je začel silovito že takoj po startu in povedel karavano v prvi krog. Pred streliščem je nekoliko upočasnil ritem in se kot sedmi postavil na strelsko mesto. Prvi dve tarči sta padli brez težav, tretja, četrta in peta pa so ostale nepokrite. Po treh kazenskih krogih je bil na izhodu iz stadiona 29. Drugo streljanje leže je opravil z odliko, kar mu je prineslo dve mesti in do prvega strelskega postanka v položaju stoje je napredoval do 26. mesta. Obakrat leže je zgrešil po eno tarčo, tako da se je vmes prebil na 23. mesto, še zadnjič zapustil strelišče kot 25. in si v zadnjem krogu pridobil še tri mesta ter končal tekmo kot 22.

"Želim si čim manj takšnih tekem v sezoni," so bile prve besede Faka po današnji tekmi, nato pa je dodal: "Preprosto nimam pravega odgovora na takšne napake, ki sem jih naredil na prvem streljanju. To so bile prav začetniške in tega si ne smem več privoščiti. Tudi zaradi tega se bom v prihodnje le še bolj trudil za strelske dosežke, saj tekaško nimam nobenih težav in sem vse do konca tekel prav z lahkoto. Zato sem tudi v zadnjem krogu lahko še povečal tempo. Hochfilzen in današnjo tekmo v Oberhofu bi najraje čim prej pozabil."

Položaj na strelišču je nekoliko bolj pojasnil njegov trener Uroš Velepec. "Začel je taktično modro, se prebil v ospredje in se s tem izognil tudi morebitnim zapletom ali padcem v skupini. Ker je v dobri tekaški formi, mu visok tempo ni povzročal težav, vendar pa ima za seboj še relativno malo udeležb na skupinskih startih, zato je nekoliko prehitro streljal, kar je podzavestno pripeljalo do klasičnih napak pri proženju. Ta del bo potrebno z izkušnjami še izpiliti, da bo v neposrednih dvobojih postal bolj suveren. Ker so bile tarče zgrešene že na prvem streljanju, se je s takšnim bremenom težko prebijati v ospredje do zaključka tekme, kljub vsemu pa je na koncu s tekom izbojeval tri mesta," je v njegovem nastopu videl svetlo plat Velepec.

Zmaga na Švedsko, Gregorinova 14. v Oberhofu

Švedinja Helena Ekholm (39,22,9/0) je zmagala na današnji biatlonski tekmi na 12,5 km s skupinskim startom v Oberhofu. Druga je bila Nemka Andrea Henkel (+ 1,6/2), tretja pa Rusinja Svetlana Slepcova (+ 5,2/0). Nastopila je le ena Slovenka, Teja Gregorin je zasedla 14. mesto (+ 1:30,4/3).

Pred 25.000 biatlonskimi navdušenci so danes ženske zaključile teden biatlonskega spektakla v Oberhofu. Prvi skupinski start sezone je pripadel Švedinji Heleni Ekholm, ki je zadela vseh 12 tarč, drugouvrščena Henklova pa je morala obiskati kazenski krog kar dvakrat.

Podobno se je godilo tudi Gregorinovi, ki se je zavrtela v kazenskem krogu še enkrat več kot drugouvrščena Henklova. Na progo se je podala odločno, povedla kmalu po startu in na prvo streljanje prispela kot peta. Zgodilo se ji je podobno kot pred tem na moški tekmi Faku, saj je pustila nepokrito le eno tarčo manj. Po dveh pretečenih kazenskih krogih je zdrsnila na 28. mesto, nato pa se z odličnima tekaškima in strelskima predstava konstantno vzpenjala po lestvici. Med drugim in zadnjim streljanjem je že zasedala 22. mesto, ko je v družbi nemških biatlonk Neunerjeve in Gössnerjeve izkoriščala odličen tek. Zadnja strelska predstava je bila zanjo brezhibna, zato je stadion zapuščala kot 18., do cilja pa je uspela prehiteti še štiri tekmice in končati tekmo na 14. mestu.

"V soboto sva z Jakovim skupaj delala suho vajo streljanja in sva zadela vse tarče. Tokrat pa nama ni šlo po načrtih. Pri meni je bila cela skupina strelov zgrešena desno dol in podobno je bilo tudi pri drugih tekmovalkah, zato sem na naslednjem strelskem postanku naredila korekcijo na merilni napravi in je bilo takoj boljše. Najbolj sem vesela zadnjega streljanja stoje, bolj počasi, ampak bolj zanesljivo. Tako odhajam iz Oberhofa z dobrim strelskim občutkom pred naslednjimi tekmami. Pohvala pa tudi fantom v servisu smuči, ki so sijajno opravili svoje delo," je po današnji tekmi dejala Gregorinova.

Njen trener Uroš Velepec, ki jo je spremljal ob progi, je videl nastop takole: "Začelo se je podobno kot pri Jakovu, vendar je uspela z dobrim streljanjem in odličnim tekom nadoknaditi do konca tekme še bistveno več kot on. Seveda je škoda prvih dveh zgrešenih strelov leže, saj je v kazenskem krogu pustila več kot minuto časa, sicer bi se lahko ob ugodnem spletu okoliščin borila tudi za uvrstitev med najboljših pet. Verjetno smo imeli danes tudi ene najbolje pripravljenih smuči, zato je še toliko bolj prišel do izraza njen odličen tek v zaključku tekme."

Glavnina slovenske ekipe bo danes prenočila v Oberhofu, nato pa se bo v ponedeljek zjutraj premaknila neposredno na naslednje prizorišče svetovnega pokala. Iz Turingije se karavana seli na Bavarsko. Tudi Ruhpolding vsako leto ponuja obilico biatlonskih užitkov, podobno kot v Oberhofu pa so več deset tisoč glave množice gledalcev stalnica. Vstopnice za oglede tekem so razprodane že več mesecev vnaprej, zato se zopet obetajo rekordni obiski na prizorišču naslednjega biatlonskega svetovnega prvenstva leta 2012. Od srede do nedelje se bodo v tem nemškem biatlonskem središču zvrstile posamične, sprinterske in zasledovalne preizkušnje.