Poljakinja Justyna Kowalczyk je pričakovano drugič zapored zmagala novoletno tekaško turnejo Tour de Ski. Z izvrstnim današnjim tekom je na drugo mesto skočila Norvežanka Therese Johaug, ki je postavila tudi rekord proge, tretja pa je bila domačinka Marianna Longa.

Odločilno tekmo letošnjega Tour de Skija je Petra Majdič začela s četrtega mesta z zaostankom nekaj več kot treh minut za vodilno Kowalczykovo. Zahtevna zadnja etapa, dolga devet kilometrov, se je zaključila s slovitim vzponom na Alpe Cermis. Majdičeva je na prvi vmesni čas na 1,7 km prišla skupaj z Johaugovo, njun zaostanek pa je le malo skopnel.

Na 3,5 km so zaostanek za Kowalczykovo zmanjšale Follisova ter Johaugova in Majdičeva, ki sta se spustili pod tri minute. Zadnji vmesni čas pred peklenskim vzponom na Alpe Cermis je Kowalczykova začela s prednostjo slabih dveh minut pred Longovo, Johaugova pa je Majdičevi že ušla za devet sekund. Norvežanka je znova tekla izjemno poskočno in je bila že za petami Follisovi na tretjem mestu. Charlotte Kalla je za Majdičevo pred vzponom zaostajala 45 sekund.

Na 6,5 kilometra je Johaugova že ujela in gladko prehitela Follisovo, zaostanek Majdičeve pa se je povečal na tri minute. Še vedno je odlično tekla Johaugova, ki je za Kowalczykovo na predzadnjem merjenju vmesnega časa zaostajala le še 1:47. Tudi ta prednost Poljakinje je kopnela, na zadnjem vmesnem času na 8,1 kilometra je imela Kowalczykova pred Norvežanko le še poldrugo minuto naskoka, a je bila ciljna črta že na vidiku in Kowalczykova se je lahko veselila nove zmage. Norvežanka se je na drugo mesto prebila s petega, njen današnji čas pa je bil za dve minuti boljši od Poljakinega.

"Vesela sem, da je konec. Po današnji tekmi sem bila precej izmučena, bilo je težje kot v lanski sezoni. Lani sem pred tem vzponom imela dovolj veliko prednost za drugo mesto, letos pa je bilo vseeno malenkost drugače. Iz ozadja so pritiskale lažje tekmovalke, tako da je bil prisoten tudi stalen psihični pritisk. Končno šesto mesto je tisto, kar nam je bilo jasno že včeraj, da realno lahko dobimo. Včerajšnja tekma se nam ni posrečila kot bi si želeli in smo precej zaostali oziroma nam ni uspelo pobegniti pred tipičnimi specialistkami za prosti slog in lažjim tekmovalkam od mene. Te so danes imele v primerjavi z mano res veliko prednost. Mislim, da se je tudi na televiziji lepo videlo, da Therese Johaug s svojimi 20, 25 kilogrami manj od mene teče z lahkoto v ta vzpon, v katerega sem jaz šla malo težje," je po tekmi dejala Majdičeva.

"Generalno sem zelo zadovoljna s šestim mestom. Že pred samim začetkom Toura nam je bilo jasno, da je ta precej bolj naklonjen specialistkam za prosti slog kot pa specialistkam za klasični slog. Z včerajšnjim dnem smo zamudili še tisto zadnjo priložnost, da bi ušli konkurenci. Žal se nam ni posrečilo in tukaj nimamo narediti kaj drugega kot, da smo super zadovoljni s končnim šestim mestom. Osem uvrstitev med najboljšo deseterico, dve zmagi na tej turneji, to je to! Mislim, da redko kateri športnik tega ne bi sprejel, če bi mu bilo ponujeno," pa je črto pod novoletno turnejo potegnila najboljša slovenska smučarska tekačica.

Majdičeva je s končnim šestim mestom ponovila končni rezultat na premiernem Touru v sezoni 2006/07. Leto kasneje je bila 18., pred dvema letoma tretja, lani pa druga. Barbara Jezeršek si je na letošnjem Touru pritekla prve točke svetovnega pokala, Vesna Fabjan pa je na sprintu v prosti tehniki v Dobiaccu osvojila deveto mesto. Majdičeva je na prav vseh etapah letošnjega Toura dosegla uvrstitev med najboljšo deseterico, vrhunec pa sta bili zmagi na obeh sprintih - klasičnem v Oberstdorfu in prostem v Dobiaccu.

Svetovni pokal se bo nadaljeval že konec prihodnjega tedna, ko bodo na sporedu sprinterski obračuni v češkem mestu Liberec.

Dario Cologna zmagovalec pri moških

Švicarski smučarski tekač Dario Cologna (31:58,1) je zmagovalec novoletne turneje Tour de Ski 2010/11, s čimer je ponovil uspeh izpred dveh let. Lani je zmagal Čeh Lukaš Bauer, ki se je moral tokrat zadovoljiti s tretjim mestom (+1:44,1). Drugo mesto je na zadnjem vzponu na Alpe Cermis in tudi skupno osvojil Norvežan Petter Northug (+27,3).

Slovenci na tekmah svetovnega pokala ne nastopajo.