Cenitev naložb v jugovzhodni Evropi je naročila uprava, ki ji predseduje Ivica Kranjčević, pokazala pa je, da je makedonski One, za katerega so zgolj v okviru prevzema pred manj kot dvema letoma plačali 187 milijonov evrov, vreden le še 96 milijonov evrov. Kosovski Ipko, kamor je Telekom prav tako vložil čez 200 milijonov evrov, pa je bilo treba prevrednotiti za dobro tretjino, na 139 milijonov evrov.

Še največ vprašanj se poraja v zvezi s Telekomovim podvigom v Makedoniji, saj je bilo že marca 2009, ko je zmagal na razpisu za Cosmofon (zdaj One), jasno, da ga je krepko preplačal. Zanj naj bi namreč konkurenta (neuradno Telekom Austria in Turkcell) ponujala zgolj polovico zneska, ki ga je kasneje odštel Telekom, oziroma blizu tega, kolikor danes znaša njegova poštena vrednost.

Ali je nadzorni svet Telekoma v Makedoniji res ugotovil več deset milijonov evrov vredno oškodovanje družbe, zaradi česar bi lahko že v kratkem sledile odškodninske tožbe, če ne celo kazenske ovadbe? "Kar zadeva odškodninske tožbe, ima uprava do 31. januarja čas, da sproži ustrezne postopke v primeru, da obstaja razlog za to," je včeraj dejal predsednik nadzornega sveta Tomaž Berginc.

"Načrti, na osnovi katerih so temeljile cene (greenfield naložba v Ipko in prevzem One, op. p.), niso bili uresničeni niti v enem mesecu in so bili dvakrat popravljeni," je bil odkrit Berginc. "S sedanjega vidika so bili načrti zelo optimistično zastavljeni. Trend je sicer pozitiven, a bistveno počasnejši," je dodal in poudaril, da so morali po načelu skrbnega gospodarja ponovno oceniti vrednost naložb. In cenitev je, kot rečeno, pokazala, da omenjeni naložbi nista vredni 425 milijonov evrov, temveč zgolj še 235 milijonov evrov.

Če bo kapital in čisti poslovni izid skupine Telekom posledično manjši za 190 milijonov evrov, pa bo matična družba "izgubila" še precej več, neverjetnih 220 milijonov evrov. Do septembra lani je Telekom sicer zabeležil dobrih 40 milijonov evrov dobička, a se utegne (zaradi prevrednotenja naložb) po čisti izgubi, ki so jo kdaj koli ustvarile slovenske družbe, zavihteti na nezavidljivo drugo mesto. Takoj za Istrabenzom, ki je leta 2008 ustvaril rekordnih 222 milijonov evrov izgube.

V Telekomu sicer poudarjajo, da prevrednotenje naložb ne bo imelo vpliva na prejemke in izdatke skupine in plačilna sposobnost Telekoma ostaja nespremenjena.

Čeprav je hkrati za četrtino nižja tudi knjigovodska vrednost delnice Telekoma Slovenije (s 138 na 104 evre), pa so v družbi, katere največja lastnica je država (poleg 12.600 malih delničarjev), prepričani, da bo imelo razkritje poštene vrednosti naložb celo pozitiven vpliv na odločitve vlagateljev glede nakupa delnic. Medtem je delnica na borzi malo pred novim letom zdrsnila na najnižjo vrednost v svoji zgodovini, na le 83,6 evra, danes pa je dobrih pet odstotkov višje.

K nakupu delnic naj bi vlagatelje spodbudila tudi objava podatka, da za letos načrtujejo 28 milijonov evrov čistega dobička, kar pa je še vedno polovica tistega iz leta 2009.

tomaz.modic@dnevnik.si