Minister tako ocenjuje, da je glavni razlog za rast števila brezposelnih povezan prav s pokojninsko reformo. V zadnjih dveh mesecih se je namreč na zavodu prijavilo okoli 8000 starejših od 50 let, ki so želeli izkoristiti možnost stare zakonodaje, tako pokojninske kot tudi o urejanju trga dela.

78 milijard dolarjev ameriških proračunskih sredstev namerava Pentagon prihraniti v prihodnjih petih letih. Ameriški obrambni minister Robert Gates je v četrtek pojasnil, da bodo varčevali tudi z zmanjševanjem števila vojakov. Gates je pojasnil, da so se ZDA znašle v težkem proračunskem položaju in da Pentagon ne more biti izjema pri varčevalnih ukrepih. ZDA bodo tako v petih letih privarčevale za več kot 123 letnih obrambnih proračunov Slovenije.

40 ali nekaj več kandidatur so prejeli do četrtka na občinski volilni komisiji na Muti. Naj zveni še tako bizarno: 30. januarja bodo v tej občini, ki šteje 3770 duš, volili enajst občinskih svetnikov, ker se do oktobra lani, ko smo z volitvami opravili v vseh drugih občinah - razen Kopra in Mirne - niso mogli dogovoriti, ali naj volitve izvedejo po starem proporcionalnem sistemu ali komaj sprejetem večinskem sistemu. V vsakem primeru bo dobil vsak 343. Mutčan svojega svetnika, kar je skoraj osebni pristop k volitvam. Če bi želeli tak osebni pristop uporabiti tudi v prestolnici, bi v mestnem svetu sedelo 655 mestnih svetnikov.

18 metrov je skupna razdalja, ki je v četrtek ločila zmagovalca Thomasa Morgensterna in našega Roberta Kranjca. Že v skokih je 18 metrov veliko, skoraj toliko pa je v metrih za najboljšim v prvem teku v Zagrebu zaostal tudi Mitja Dragšič in tekmo končal na 58. mestu. Pravi, da ne čuti zavoja.

656,9 milijona evrov smo v Sloveniji lani porabili za raziskovalne in razvojne dejavnosti, kar je za 6 odstotkov več kot v prejšnjem letu. Večino - 58 odstotkov - denarja so k bruto domačim izdatkom za RR-dejavnost prispevale gospodarske družbe, država pa je primaknila 234,2 milijona evrov ali 36 odstotkov vseh sredstev. Velika večina finančnih sredstev je bila po podatkih statističnega urada namenjena za raziskave s področja tehniških in tehnoloških ved, več kot polovico vseh izdatkov pa so predstavljali stroški dela.

206.000 evrov odškodnine za izselitev iz podstrešnega stanovanja v vili v Ulici stare pravde bosta od Mestne občina Ljubljana prejela zakonca Zapletal, se je izvedelo v prvih dneh letošnjega leta. Vilo bo nato občina za predvidoma 1,3 milijona evrov - tako je namreč obljubila Vatikanu - prodala apostolski nunciaturi. Za dobre odnose s Svetim sedežem in očitno tudi z avtoriteto tam zgoraj bo šla mestna last v druge roke za polovico ocenjene vrednosti. In to v času rekordne luknje v mestnem proračunu.