Ob omembi pojma aromaterapija se marsikdo pomenljivo nasmehne. Češ, še ena pogruntavščina za vlečenje težko prisluženih denarcev iz žepov naivnih in ubogih. Skeptiki so prepričani, da gre za nekakšne napol magične obrede, ob katerih naj bi goljufi ljudi prepričevali, da bo ob prisotnosti pravega vonja izginila večina težav s počutjem, če pa je stranka pripravljena plačati dovolj seans, je tovrstna terapija rešitev tudi za večino bolezni. Ob tem se količina in čas zdravljenja merita predvsem po globini strankine denarnice.

Vendar stvar le ni tako preprosta. Uporaba aromatičnih snovi sega daleč v preteklost, v samo zoro človeštva. Prav nič težko si ni predstavljati naših daljnih prednikov, ki so ugotavljali, da nekatere vrste lesa in deli rastlin ter tudi druge snovi ob gorenju, tlenju ali izparevanju delujejo na prisotne na nenavadne načine. Vplivali so na čutne zaznave in povzročali zaspanost. Nekatere snovi so očitno pozitivno ali negativno delovale tudi v primeru bolezni, poškodb in drugih težav. V času velikih starih civilizacij se je tovrstno vplivanje na človekovo počutje in zdravje že precej razširilo. V arabskem svetu so že pred več leti odkrili postopek parne destilacije, ki je, seveda izpopolnjen, še danes najpomembnejši način pridobivanja eteričnih olj. Aromaterapija, kot jo pojmujemo danes, pa je stara manj kot sto let.

Uporaba in priljubljenost naraščata

V prvi polovici prejšnjega stoletja so predvsem nekateri francoski znanstveniki naredili velik preboj pri uporabi eteričnih olj za namene zdravljenja in izboljšanja počutja. Kljub nekaterim nespornim ugotovitvam o pozitivnem delovanju aromaterapija še danes ni priznana kot del uradne zdravstvene doktrine. Kljub temu pa njena uporaba in priljubljenost naraščata. Po vsem svetu in seveda tudi pri nas je precej posameznikov, ki aromaterapijo samostojno ali v kombinaciji z drugimi alternativnimi načini uporabljajo kot sredstvo za dosego boljšega počutja pri posameznikih.

Evkaliptus in materina dušica

Seveda za nekatere enostavnejše načine aromaterapije niti ni treba obiskati terapevta. Strokovnjaki pravijo, da nekatere vrste eteričnih olj delujejo antiseptično. To pomeni, da do določene mere uničujejo škodljive mikrobe v okolici. V obdobju prehladov priporočajo, da robčke pokapljamo z manjšo količino evkaliptusovega ekstrakta ali pa olja iz materine dušice. Tudi mazanje v področju prsi bo vsaj delno olajšalo težko prehladno dihanje. Naslednja stopnja je inhaliranje, ki pa že zahteva nekaj pripomočkov in poznavanja postopkov. S pretiravanjem lahko namreč kaj hitro dosežemo prav nasprotni učinek od želenega. Eterična olja blagodejno vplivajo na telo in dušo tudi, če jih dodajamo vodi v kopalni kadi. Načinov uporabe, tudi domače, je še precej. Eterična olja in ostale aromatične snovi dobimo v prosti prodaji, tako na tržnici kot v specializiranih trgovinah in lekarnah. Seveda pa se je smiselno pred uporabo tovrstnih terapij kljub navidezni preprostosti posvetovati s strokovnjakom ali vsaj z izkušenim uporabnikom.