"Sploh se še ne zavedam, kaj sem dosegel, saj v meni čustva kar vrejo. Opravil sem veliko delo, čeprav na zadnji tekmi ni bilo vse popolno, saj so bile razmere za tekmo zelo težke. V drugem skoku sem bil na mizi malce prezgoden, a to sem že pozabil, saj je za menoj poseben dan, v katerem užival v vsaki sekundi in minuti dogodka na krilih norih navijačev. V takšnem vzdušju sem se lahko povsem sprostil, da sem se spopadel z vsemi izzivi in pastmi, ki jih je prinašala tekma," je povedal Thomas Morgenstern, ki je do prestižne lovorike priletel z zmagama v Oberstdorfu in Innsbrucku, drugim mestom v Bischofshofnu in 14. v Garmisch-Partenkirchnu.

Morgenstern je tudi na finalu turneje na varni razdalji držal predvsem prvega zasledovalca, Švicarja Simona Ammanna, ki je osvojil četrto mesto, saj je prednost na koncu povečal za 30,4 točke. "Želel sem skupno zmago na turneji, a je tudi drugo mesto lep izplen glede na vse, kar se je dogajajo. Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči, a sem prišel do limita, saj je bil Morgi boljši," je bil realen Simon Ammann.

Zmagovalca Morgensterna ni vznemirilo niti to, da se je moral zaradi čakanja na ugodnejše razmere umakniti s štartne klopi, ampak je ohranil zbranost in užival v dolgem skoku 136 metrov, a ga je za dva metra preskočil 23-letni Norvežan Tom Hilde, ki tudi v finalu ni popuščal in pogumni viking je prišel do tretje zmage v karieri, obenem pa tudi do tretjega mesta v skupnem seštevku turneje. "Čestitke Hildeju za zmago, ki si jo je resnično zaslužil, saj je bil na turneji trikrat najboljši že v kvalifikacijah," je delil komplimente Morgensgtern, ki je za nagrado prejel tudi 28.000 evrov vreden avto subaru. "Ker imam sam že dovolj prevoznih sredstev, ga bom dal v uporabo sestri," je odgovoril Morgenstern na vprašanje, na katerega mora odgovoriti vsak zmagovalec turneje. Nagrada v obliki avtomobila je vseeno precej manjša, kot čaka zmagovalca vsake tekme alpskih smučarjev v Kitzbühlu, kjer prejme ček za 70.000 evrov.

Zahvaljeval se je vsem, ki so mu pomagali k uspehu, posebej očetu in mami. Velik kamen v mozaiku uspehu je prispeval njegov trener in mentor Heinz Kuttin iz Beljaka, nekdanji svetovni prvak v skokih. "Skrivnost mojih uspehov pozimi se skriva v trdem in sistematičnem delu poleti, ko sem krepil tudi psihično trdnost, saj sem v glavi spremenil marsikaj," je povedal Korošec, ki je skupaj s Kuttinom v letošnjo sezono vložil tudi 1000 ur v proučevanje ter izboljševanje opreme in ostalega materiala, s katerim tekmuje. Časa za slavje skoraj ni bilo, saj se karavana svetovnega pokala že danes seli v Harrachov na Češkem, kjer bodo jutri in v nedeljo prvi poleti v letošnji sezoni za svetovni pokal.