Štiriindvajsetletni Korošec, ki ne skriva izbranke svojega srca in se na veliko zadovoljstvo fotoreporterjev v javnosti poljublja z dekletom Kristino Cerncic, je tudi včeraj na treningu v Bischofshofnu z najboljšima dosežkoma 136 metrov in 141,5 metra potrdil odlično pripravljenost, zato je znova izpustil kvalifikacijski skok, kar pomeni, da bo v dvoboju izzivalec prav prvemu zasledovalcu, Švicarju Simonu Ammannu, ki ima bolj teoretične kot realne možnosti za velik preobrat.

"Vse je odlično, počutje, forma, za nameček imam še lagodno prednost pred tekmeci. Ne bom se osredotočil na obrambo vodstva, ker se takšno početje lahko maščuje, ampak bom z napadom na vrh demonstriral svojo pripravljenost. Dozorel sem kot oseba, moj značaj je trden, zato imam vse pod kontrolo," je napovedal Morgi, ki je na letošnji turneji na smučeh preletel 649,5 metra, s čimer ima neulovljiv naskok pred Ammannom 15,2 metra, Poljakom Malyszem 23,8 metra, Fincem Hautamaekijem 24 metrov in rojakom Fettnerjem 32,6 metra. Avstrijci se bodo danes pognali v lov na 53. posamično zmago na tekmah novoletne turneje, s čimer bi se na vrhu izenačili z Nemčijo (tretja je Finska s 44 slavji), Slovenija je na lestvici enajstih držav zmagovalk na devetem mestu s štirimi zmagami (dve Peterka, po eno Ulaga in Žonta) pred Kanado in Poljsko (po 2 zmagi).

Ker je bilo treba v kvalifikacijah za uvrstitev na tekmo premagati le 10 tekmovalcev, so bili skakalci zelo sproščeni, zato so tudi največji zvezdniki predvsem navijačicam z veseljem ustregli želji po skupni fotografiji. Slovenska zračna skakalna flota je trenutno v takšni formi, da v kvalifikacijah nima več težav, zato je nalogo opravila rutinsko s 17. mestom Roberta Kranjca (tekmec v paru bo avstrijski povratnik v karavano po poškodbi Schlierenzaeuer), 18. Jurija Tepeša (tekmec neugodni Francoz Cheldal), 27. Petra Prevca (tekmec 17-letni Bolgar Zografski, ki ima veliko težav s kontrolorji zaradi teže in trikov s smučarskimi čevlji) in 42. Primoža Pikla (tekmec Norvežan Evensen, ki je bil še pred dvema sezonama na letalnici v Planici predskakalec).

Enaindvajsetletni Ljubljančan Jurij Tepeš je le desetinko zaostal za kapitanom Robertom Kranjcem. "Vesel sem, ker sem takrat, ko je bilo najbolj potrebno, pokazal najboljši skok na tej skakalnici. Če ga bom ponovil tudi na tekmi, bo dovolj za nove točke. Končno sem začel leteti visoko nad doskočiščem, počasi napredujem, pridobivam mirnost in samozavest. Srčno upam, da bo šlo tako naprej," je povedal Tepeš, ki se kot letalec po duši veseli poletov konec tedna v Harrachovu in upa, da jih ne bo odpihnil veter, saj je vremenska napoved zelo slaba.

Peter Prevc, ki je z 11. mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku turneje in edini, ki je osvojil točke na vseh treh tekmah, je poravnal del dolga s skakalnico v Bischofshofnu, kjer je lani izpadel že v kvalifikacijah. "Kvalifikacijski skok je bil še najslabši. Počutje je dobro, s skupno uvrstitvijo se ne obremenjujem. Če bom ostal na istem mestu, bom zadovoljen. Bomo videli, kaj bo prinesla tekma," je bil realen 18-letni talent iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki se je po težavah v Innsbrucku znova vrnil na prvo mesto po izmerjeni hitrosti na odskočni mizi, kar pomeni, da je pravi mojster drsenja po smučini. Na vprašanje, če bo uradni napovedovalec znova imel priložnost, da njegov dolgi skok pospremi z vzklikom "mamma mia", kot je naredil v Innsbrucku, je odvrnil: "Upam, da bo krik ponovil. Naj le vpije." Primož Pikl je edini Slovenec, ki se na prvih treh tekmah ni uvrstil v finale: "Skrajni čas je že, da pridem v finale, sicer nima več smisla, da se trpinčim po svetu."