Slovenija je v vasici pod Tremi Cinami po nekako petih stoletjih znova zapičila karantansko zastavo na vrh drogov zmagovalnega odra. In to pred Italijankama, Follisovo in Genuinovo, ki sta imeli ob ovalni trasi drsalnega sprinta celo manj navijačev od Petre in Vesne Fabjan, ki jo je do devetega mesta bodrilo pol vaščanov Besnice.

Odločitev o 22. zmagi je bila tesna. Arianna Follis jo je kar malo šokirala s zgodnim slavjem, a ji je vseeno, prepričana o zmagi, dala nekaj sekund užitkov. Navdušenje svetovne prvakinje iz Libereca in junakinje Düsseldorfa je bilo prezgodnje. Fotofiniš je pokazal, da je bila slovenska šampionka za čevelj hitrejša.

Prav od tu je pretila največja nevarnost. Mala Follisova bi jo izza obilnega zavetrja res lahko presenetila. "Tudi zato sem se pripravila, da sem iztegnila korak," je opisala zmagoviti korak dneva. "Taktiko sem hitro naštudirala. Proga je bila nalašč taka, da sem lahko sama v ospredju diktirala ritem, hitro ali počasi. V polfinalu sem se še malo poigrala," se je pošalila. Ni skrivala, da ji je prav zmaga v Oberstdorfu vlila popolno dozo samozavesti, ki se je v popolnosti ne more natrenirati. Novo slavje je bilo na krilih zmage iz Nemčije, kjer je tekmice "nabila, da zase niso vedele", kot je to s sočnimi besedami opisala že pred Tourom.

Njene zmagovite lovske geste, oponašanja lova z lokom, imajo morda poseben pomen. "Ah, kje pa, brez pomena. Nekaj sem si morala izmisliti, da ni dolgočasno," je razložila gesto, ki bo morda zaslovela kot denimo tista Contadorjeva pištola. Vsa njena spremljevalna ekipa z varnostnikom, ki se ji prav vedno poskuša posebej zahvaliti tudi s tem, da vse o zmagah govori v množini, je imela kot nepopustljiva levinja vse pod popolno kontrolo, tekmice pa pod prevlado. Od najboljšega časa kvalifikacij, šestič do zdaj, do velikega finala. Vse druge tekmice velikega finala (Randall, Barthelemy, Norgren, Genuin) so tako kot Fabjanova poskušale izkoristiti le značilnosti etapnih "dirk" kot kolesarski sprinterji po prihodu z gora. Z izjemo Follisove so vse druge že plačale davek utrujenosti.

Vodilna Justyna Kowalczyk je areno v ustju doline proti Cortini zapuščala sklonjene glave na 22. mestu. Poljakinja bo danes štartala le še 39 sekund pred njo. Charlotte Kalla, Marianna Longa, Finka Lahteenmaki, Anna Haag, ki se bodo danes zapodile v smeri Cortine (16 km) z polminutnim zamikom in več za Petro, so se morale sprijazniti z uvrstitvijo na robu deseterice, a so po drugi plati prihranile veliko energije z zgodnim izpadom. "Mogoče je, da bom znova plačala davek zmage, kot sem jo tudi četrti dan v Oberstdorfu. Vendar je zmaga vredna te cene," se je že pred iztekom v soju žarometov zavedala pravil neusmiljenega Toura. Kowalczykova je za 5 točk (sekund) razlike obdržala tudi črno majico najboljše sprinterke, ki po povsem kolesarskem vzorcu organizacije dobi čast z oblačenjem te na mali cvetlični svečanosti ob koncu vsake tekme. Vendar bo Petra črno danes vseeno nosila kot njena "namestnica".