Drugi so bili za prepričljivo najboljšimi Nemci Čehi (+ 2:22,8; 3+14), tretje mesto pa je osvojila Norveška (+ 2:24,0; 6+14). Slovenija (+ 2:55,7; 5+16) je v boju za peto mesto za desetinko ugnala Francijo.

Pred zadnjim streljanjem so bile v igri za stopničke poleg Nemcev še italijanska, ruska, avstrijska in slovenska postava. Veter je odpihnil želje vseh naštetih in s šestega oziroma devetega mesta sta se na zmagovalni oder povzpeli češka in norveška štafeta. Za izredno razburljiv zaključek sta v neposrednem dvoboju tik pred ciljem poskrbela izkušeni Bjoerndalen in precej mlajši Slesingr. Čeprav je bilo sicer pričakovati obraten razplet, je Čeh zdržal napad Norvežana in poskrbel za veselje v taboru rdeče-modro-belih.

Tokratni razpored slovenske štafete je postavil trener Tomaš Kos. V prvi postavi se je iz štartne smučine pognal Klemen Bauer. Na progi je držal priključek z najboljšimi, na strelišču pa je glede na razmere porabil pet dodatnih nabojev in pustil nepokrito eno tarčo po streljanju stoje, ko je moral zaviti v kazenski krog. Janezu Mariču je štafeto predal kot deveti. Najizkušenejši slovenski biatlonec je porabil štiri dodatne naboje za popravljalne strele, v svoji predaji pa je slovensko štafeto pripeljal najvišje na tekmi.

"Leže je pihalo tako močno, da sem moral narediti korekcijo namerilne naprave kar za pet obratov. V položaju stoje sem moral biti še bolj previden, vendar sem izkoristil nekaj trenutkov brezvetrja. Upošteval sem tudi nasvet trenerja Kosa in nameril točno v trenutku, ko je sunek vetra popustil. To se je obrestovalo. Škoda, ker sem večino proge pretekel sam in nisem mogel izkoriščati zavetrja, le zadnji krog sem moral prehiteti Čeha Soukupa. Krasno je bilo spet stati na cvetlični podelitvi pred tako velikim številom gledalcev. To je poseben čar Oberhofa", je dejal Marič.

Bohinjec je nastop zaključil na četrtem mestu, ko ga je zamenjal Vasja Rupnik. Logatčan je že po streljanju leže zdrsnil na osmo mesto, saj je moral odteči dodatnih 300 metrov v kazenskem krogu zaradi dveh nepobeljenih tarč. Strelsko je bil uspešnejši stoje, vendar mu je na progi že zmanjkovalo moči, zato je hotelskemu sostanovalcu Jakovu Faku predal kot deseti. Mladi biatlonec v slovenskem dresu je s prvim streljanjem opravil stoodstotno, na drugem pa mu jo je podobno kot tekmecem močno zagodel sunkovit veter. Strelišče je zapustil kot šesti, do cilja pa je uspel prehiteti še Italijana De Lorenzija in se v fotofinišu ubraniti napada Francoza Fourcada.

Fak je zadnje streljanje opisal z naslednjimi besedami: "Res zelo težko. Naredil sem, kar sem v tistem položaju lahko. Puške sploh nisem mogel nameriti na črno piko. Sunki so bili tako močni, da je na trenutke premikalo puško za štiri tarče in jo je bilo nemogoče umiriti. Nekoliko sem moral tudi tvegati, sicer bi izgubljal še časovno. Sicer pa se v Oberhofu počutim odlično. Na meglo in veter se moramo navaditi, saj so to objektivni dejavniki. Veseli me, da so se spet začele tekme. Še posebej je prijeten občutek, ker vem, da sem tekaško na visokem nivoju. Francoz mi je danes resda prišel izza hrbta, vendar sem se v finišu počutil še dovolj močnega. Skupaj s fanti smo naredili dober rezultat in vsi v ekipi se veselimo dosežka. Zaradi tega le še bolj optimistično pričakujem naslednje tekme."

Z nastopom moške štafete je bil zadovoljen tudi trener Tomaš Kos. "Vsi so poskušali iz svoje predaje narediti kar največ, vendar ni bilo vedno lahko. Danes je resnično veliko vlogo odigralo vreme. Tudi Klemen, ki je pričel tekmo, je imel lepe zadetke, ki pa jih je prekinil veter. Pri Jakovu nekaterih izstreljenih nabojev sploh nisem videl skozi daljnogled, ker je tako pihalo in vrtinčilo sneg. Tudi marsikateri najboljši so zgrešili tarče in tudi zato je biatlon tako zanimiv vse do konca tekme. Zaradi takšnih razmer se še toliko bolj premešajo karte in zmagovalce je nemogoče predvideti. Danes sem vesel dvakrat, za drugo mesto češke in peto mesto slovenske štafete," je povedal češki strokovnjak v slovenski vrsti.

Slovenski biatlonci bodo imeli jutri dan premora, ki ga bodo izkoristili za trening. Na sporedu je namreč tekma ženskih štafet, kjer letos nimamo svojih predstavnic. V Oberhof sta od slovenske ženske ekipe tokrat dopotovali le Teja Gregorin in Andreja Mali. Tadeja Brankovič Likozar bo vmesni čas do Ruhpoldinga namenila dodatni regeneraciji in treningu v Sloveniji. Naslednja tekma, kjer bomo na startu spet videli biatlonce izpod Triglava, bo tako v petek (ob 17.30 uri), ko se bodo moški pomerili na 10-kilometrskem sprintu.

Izidi:

1. Nemčija (Christoph Stephan, Alexander Wolf, Arnd Peiffer,
Michael Greis) 1:23:53,0 (2+16)
2. Češka (Zdenek Vitek, Jaroslav Soukup, Ondrej Moravec, Michal
Šlesingr) + 2:22,8 (3+14)
3. Norveška (Alexander Os, Lars Berger, Rune Brattsveen,
Ole Einar Björndalen) 2:44,2 (6+14)
4. Ukrajina 2:44,2 (5+14)
5. Slovenija (Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik, Jakov Fak)
2:55,7 (5+16)
6. Francija 2:55,8 (6+16)
7. Italija 3:03,6 (7+14)
8. Belorusija 3:09,4 (2+12)
9. Japonska 3:10,4 (4+13)
10. Švica 3:31,7 (2+19)
...