"Grem iz dneva v dan, iz skoka v skok, uživam v vsakem trenutku," je miril strasti navijačev Thomas Morgenstern, ki ima lepo popotnico, saj je lani zmagal v Bischofshofnu.

"V Innsbrucku nisem imel najboljšega dne, v Bischofshofnu bo še težje, saj tukaj Morgi vselej dobro skače," je bil realen prvi zasledovalec Švicar Simon Ammann, ki mu v v zbirki lovorik manjka le še zmaga v skupnem seštevku. "Boj za skupno zmago je odločen. Thomas je v odlični formi in ima pred drugimi prednosti, ki jih ne more zapraviti," je dodal Poljak Adam Malysz, zasledovalec številka dve z zaostankom 42,9 točke. Bartman iz Wisle po tihem upa, da bi nadaljeval plezanje po zmagovalnih stopničkah, potem ko je bil 3. v Garmischu in 2. v Innsbrucku, predvsem pa je vesel, da je v vse boljši formi, potem ko je pred si je pred začetkom sezone na treningu v Lillehammerju poškodoval koleno in je v zaostanku s treningom.

Medtem ko se asi ukvarjajo s tem, kako se v nizu uvrščati na stopničke, se v slovenskem taboru s prvo uvrstitvijo med najboljšo deseterico, ki se jim izmika, potem ko bili na njenem robu z 11. mestoma Petra Prevca v Innsbrucku in Roberta Kranjca v Garmischu. Če se Slovencem, ki imajo na zadnji postaji turneje v hotelu za sostanovalce reprezentante Bolgarije, Rusije, Kazahstana, izmika prva deseterica, imajo na dosegu roke izpolnitev prvega velikega cilja sezone - enega tekmovalca do 12. mesta v skupnem seštevku turneje. Osemnajstletni Peter Prevc, najmlajši član slovenske vrste in edini, ki je na vseh treh tekmah turneje dobil točke, je trenutno na 11. mestu, njegovemu odličnemu skoku v Innsbrucku je bučno zaploskalo 22.000 avstrijskih navijačev, ki redko nagradijo tuje tekmece.

"To je veliko višje, kot sem pričakoval pred turnejo, seveda pa nimam nič proti temu, če sem tako visoko. S skupno uvrstitvijo se ne ukvarjam veliko, sploh ne gledam številk, ki označujejo metre in uvrstitve, ampak me zanimajo tehnično popolni skoki, ker ti prinašajo užitke z dolgimi skoki. V Innsbrucku sem še enkrat dobil potrditev, da sem najboljši takrat, ko o vsem, kar je povezano s skoki, razmišljam čim manj," pravi maturant srednje ekonomske gimnazije v Kranju, na kateri šolske obveznosti, med katerimi so tudi testi, opravlja s pomočjo medmrežja tudi na daljavo, zato sta v njegovi prtljagi kar dva računalnika in kup knjig. Med tekmovanji se pridno uči, a še vedno najde čas, da za sprostitev pogleda en film na dan.

Prevc ima s skakalnico v Bischofshofnu še neporavnane račune, saj je bil lani ob debitantskem nastopu le gledalec, ker je izpadel že v kvalifikacijah. "Naprava je specifična, a če bom skočil tako kot v finalu Innsbrucka, bom poravnal račune," je dodal Prevc, ki ne bo odpotoval na polete v Harrachov (prvič bo na letalnici nastopil v začetku februarja v Oberstdorfu), ampak domov, kjer ga čakajo šolske obveznosti in trening. Ker zaradi obveznosti ni imel časa za oglede, načrtuje tudi nakup avtomobila (najbolj zagret je za karavana), potem ko je naredil vozniški izpit, doslej pa si ga je izposojal pri mami.