O Toddu Eliku, Zvonetu Šuvaku in morebitni njegovi novi vlogi športnega direktorja je bil njegov komentar vedno enak in sila skop. Kot kaže, Heikki Mälkiä raje "govori" na ledu, kjer so njegovi varovanci po nekaj slabših predstavah v novembru in decembru znova ujeli šampionski ritem.

Funkcijo jeseniškega trenerja opravljate pet mesecev, v tem času pa ste dodobra spoznali okolje, v katerem delujete. Ko ste prišli na Gorenjsko, najbrž niste povsem dobro vedeli, kaj vse vas čaka.

Ko sem videl, da bomo imeli mlado ekipo, sem se takoj zavedal, da nas čaka izjemno težka sezona. Za mirnejšo bi potrebovali bolj izkušeno zasedbo. Moja primarna naloga je bila, da spravim domače hokejiste na pravo pot, da se bodo dobro razvijali. V tem je bistvo, s čimer sem zelo zadovoljen. Po krizi, ko kar nekaj tekem niso zmagali, smo zdaj v boljši formi, ker je obramba trdnejša.

Jesenice so hokejsko mesto, navijači pa vselej pričakujejo zmage. Čutite zaradi tega kaj več pritiska?

Ne, saj sem že precej izkušen trener (smeh). Skušam se čim bolj osredotočiti na dogajanje na ledu. Ko pridejo zmage, je vse lepo, tudi trener dobi neko novo energijo. Ko smo izgubljali, smo veliko delali na mentalni pripravljenosti ekipe, ko sem fantom vselej govoril, naj se ne predajo. Tako smo potem znova začeli razmišljati v pravo smer in zdaj je, kot kaže, to pomagalo. Ob dobrih predstavah se zgodi to, kar se je na zadnji tekmi z Olimpijo. Torej polne tribune, na katerih je armada navijačev, ki stoji za teboj in te podpira. Pomembno je, da nam navijači niso obrnili hrbta v najtežjih trenutkih.

Morda bo znova premešal napade

Septembra in oktobra ste briljirali predvsem zaradi izjemnega učinka drugega napada, v katerem so bili Rok Tičar, Žiga Jeglič in Robert Sabolič. Zakaj ste razbili ta napad?

Odgovor je preprost. Zato, ker smo želeli imeti dva napada, ki bosta dajala gole, da ne bo celotna igra slonela le na omenjeni trojici. Ko je v klub prišel Toni Dahlman, smo imeli dva nevarna napada, če ste bili pozorni, pa ste lahko opazili, da so Tičar, Jeglič in Sabolič oktobra začeli izgubljati polet. To se je zgodilo zaradi preobremenjenosti, saj so bili vseskozi na ledu v klubu in nato še v reprezentanci. Izgubili so preveč energije, zato so tudi nekoliko padli v formi. Ko pa moštvo začne izgubljati tekme, mora trener nekaj ukreniti.

Zdaj znova igrajo skupaj.

Tako je.

In rezultati so kar naenkrat boljši.

To je res, a morda bom znova primoran k nekaterim rošadam, če bomo dobili nove igralce.

Praktično že celo sezono ponavljate, da potrebujete okrepitve, vmes pa sta v klub prišla le Toni Dahlman in pred kratkim novi vratar Michal Fikrt.

To je predvsem zaradi omejenih denarnih sredstev. Res je, da smo hoteli opraviti nekaj sprememb v moštvu, klubski vrh mi je to tudi obljubil. Bomo videli, kaj se bo zgodilo...

Ko ste v novembru in decembru izgubljali tekme, ste dejali, da zaradi neizkušenih in mladih igralcev.

Res je, poleg tega so bili še zelo, zelo utrujeni. To so bili glavni razlogi. Večkrat sem povedal, da nam primanjkuje energije, ki pa jo naše moštvo krvavo potrebuje. Le z dovolj energije lahko razvijemo našo hitrost, s katero potem presenetimo na papirju močnejše klube. Veste, nismo tako močna ekipa, da bi lahko zmagovali z disciplinirano in rutinirano igro. Doslej denimo še nikdar nismo osvojili točk zgolj zaradi rutine.

Pa z obstoječim kadrom lahko ujamete vlak za končnico?

Seveda. To je naš cilj. Zagotovo verjamem v to, vesel pa bi bil, če bi prišel še kdo, da bi imeli več možnosti za dostojne menjave.

Kaj se je zgodilo z Wadom Skolneyjem, da je kar naenkrat izginil iz kluba?

Na to vprašanje nimam odgovora. Ne vem, kje se nahaja Wade, saj ga nisem videl že kar nekaj časa, zato vprašanje raje naslovite na koga drugega, ki odloča v tem klubu.

Ko smo vas pred sezono spraševali o nenadnem odhodu veterana Todda Elika, tudi niste bili preveč zgovorni...

Vedeti moramo, da ga je odpustil klub, ne jaz. Vsekakor je odšel iz tehtnih razlogov tako na ledu kot izven njega.

Nekateri igralci na izhodnih vratih

Predsednik kluba Slavko Kanalec je nedavno razlagal, da se bo zahvalil nekaterim tujim igralcem, češ da glede na denarni vložek ne izpolnjujejo pričakovanj. Je to tudi vaša ideja?

Ne. Jaz sem trener, klub pa ima predsednika, ki odloča o teh stvareh. Seveda sva govorila o tem. Predsednik ni zadovoljen z nekaterimi tujimi igralci v moštvu, zato bi se jim rad zahvalil.

Kdo pa so ti igralci?

Vse se bo izvedelo, zdaj ne morem tega komentirati.

Ste zaradi kriznih razmer v jeseniškem hokeju že kdaj razmišljali, da bi dvignili roke in odšli?

Včasih je težko motivirati igralce na treningih. Resda imamo težave, ampak moja filozofija je, da se moramo obnašati profesionalno in skupaj najti rešitve za probleme. Naše delo je izključno na ledu, za vse ostale stvari morajo skrbeti drugi v klubu.

Igralci vas ocenjujejo kot tihega in strogega trenerja.

Res? (smeh). No, rekel bi, da predvsem veliko zahtevam, kar se mi zdi bistveno. Ne vem pa, kaj o meni govorijo igralci. Občutek imam, da me slačilnica spoštuje, razen, če ste vi slišali kaj drugega.

Ne, ne, same dobre reči.

Potem v redu.

Kako ste sodelovali z nekdanjim športnim direktorjem Zvonetom Šuvakom, ki je odstopil pred nekaj tedni?

Tu nimam kaj reči. Sodelovala sva od avgusta do decembra, potem je zapustil klub in ostali smo brez športnega direktorja. Zelo preprosto.

Je pa Šuvak izbral ekipo, ne vi.

Seveda, ker sem v klub prišel šele takrat, ko je bila ekipa že sestavljena.

Se je zaradi tega kaj vpletal v trenersko delo?

Ko sem prišel, sem ga vprašal za nekaj nasvetov, vendar potem, ko sem dodobra spoznal igralce, sem imel jaz glavno besedo.

Menite, da klub potrebuje športnega direktorja?

Za zdaj ne, pred začetkom nove sezone pa zagotovo. Morda bo to v prihodnje tudi delo trenerja. Sam, denimo, že imam izkušnje s tem. Ko sem bil na Finskem, sem namreč opravljal tako vlogo trenerja kot športnega direktorja.

Vam je potemtakem na Jesenicah že kdo ponudil funkcijo športnega direktorja?

Tega ne bom komentiral.

Se odslej o kadrih pogovarjate zgolj s predsednikom Kanalcem?

Ja. Linija gre zdaj takole: jaz, moj pomočnik Dejan Varl in predsednik Slavko Kanalec.

Kakšne so vaše želje za leto 2011?

Igralci.