"Program predvideva uresničitev skupnih projektov na področju gospodarstva, šolstva, znanosti, kulture, turizma in športa. Društvo ima danes 80 članov, ki so dejavni v različnih gospodarskih in družbenih organizacijah, poslovnem in znanstvenem svetu, med njimi pa so tudi veterani druge svetovne vojne, ki so bili soborci heroja Sovjetske zveze Mihajla," pravi Bašin.

Mihajlov grob obiskuje vse več Azerbajdžancev

Po mnenju predsednika društva bo prijateljstvo in naklonjenost na osebni in načelni ravni slejkoprej preraslo na institucionalno raven, k čemur se je Slovenija moralno zavezala že lani, ko je Azerbajdžan obiskala številna visoka državna delegacija s predsednikom Danilom Turkom na čelu.

Po besedah Bašina sicer vlada v Azerbajdžanu veliko zanimanje za Mihajlovo življenje in herojstvo v Sloveniji, zato bodo v društvu nadaljevali tudi s spletanjem vezi med državama in njunimi prebivalci. "Vsako leto okrog 15. maja obišče Novo Gorico delegacija veleposlaništva Azerbajdžana z Dunaja in skupaj z nami položi cvetje na vse tri spominske kraje heroja Mihajla. Sočasno pa prihaja na Mihajlov grob in v kraje, kjer se je boril, tudi veliko Azerbajdžancev, ki se znajdejo v Sloveniji.

Nedavno sem na grob Mihajla vodil osebo iz Azerbajdžana, ki je bila na zdravljenju v Rogaški Slatini. Povedal je, da prihaja z istega kraja kot narodni heroj. Vse to je potem objavil v tamkajšnjem časopisju. Tudi takšne stvari so eno od poslanstev našega društva," razlaga Bašin in dodaja, da je tudi vse več Azerbajdžancev, ki želijo izvedeti, kje so pokopani njihovi sorodniki, ki so se med drugo svetovno vojno borili na našem ozemlju.

Znake prijateljstva pa vračajo tudi Azerbajdžanci. Bašin je povedal, da je priznani azerbajdžanski režiser Tarir Alijev, ki je letos tudi pri nas predstavil dokumentarni film o narodnemu heroju Mihajlu, v Bakuju ustanovil kino center z imenom Nova Gorica. Kot vse kaže, dodaja Bašin, bo v kratkem začel snemati še film o IX. korpusu, ruskem bataljonu in azerbajdžanskih borcih znotraj njega.