Potem ko je 24-letni Korošec včeraj pred 22.000 evforičnimi avstrijskimi navijači v mrzli areni Bergisla nad pokopališčem v Innsbrucku v središču Tirolske, v kateri je od navdušenja bučalo kot v bikoborski areni, iz zvočnikov pa so doneli divji ritmi kot na rock koncertu, z najdaljšima skokoma v obeh serijah dobesedno nokavtiral konkurenco in si trasiral avtocesto do skupnega slavja v četrtek na velikem finalu v Bischofshofnu, je šele dve uri po koncu tekme prišel v tiskovno središče. V srednješolski telovadnici je pol ure potrpežljivo odgovarjal na vprašanja, se fotografiral z lokalnimi navdušenci, delil avtograme, prejemal čestitke, bil vseskozi nasmejan, ob odhodu pa nadel na ušesa velike slušalke, iz katerih je donela njegova priljubljena glasba.

"Zdaj vem, kako veličastno sta se počutila rojaka Loitzl in Schlierenzauer, ko sta zmagala tukaj. Nor je občutek, ko dobesedno letiš na krilih navijačev. Za menoj je popoln in zelo čustven dan, saj sem užival v vsakem trenutku. Zaradi velikih pričakovanj gledalcev sem bil malce nervozen, a sem izvedel popolna skoka, kar potrjuje pogled na seznam rezultatov, kjer so ob mojem priimku le enice," je preudarno govoril Morgenstern, ki sta mu družbo na zmagovalnem odru po najbolj športni tekmi na letošnji turneji glede vremenskih razmer delala Poljak Adam Malysz (iz tekme v tekmo boljši, 11. v Oberstdorfu, 3. v Garsmischu, 2. v Innsbrucku) in Norvežan Tom Hilde (v Garmischu šele 36.), medtem ko je bil prvi zasledovalec v boju za kralja turneje, Švicar Simon Ammann, četrti. Avstrijci so na skupnem sestanku, na katerem jih je zbral selektor Alexander Pointner, hitro preboleli in predvsem pozabili na kaotično tekmo v Garmischu, kjer je bil najboljši Koch na desetem mestu, Morgenstern pa šele štirinajsti.

"Če zdaj ne bo osvojil turneje, je ne bo nikoli," trdijo strokovnjaki ob pogledu na skupni vrstni red, v katerem ima Morgenstern že 27,3 točke prednosti pred prvim zasledovalcem Ammannom, medtem ko Malysz zaostaja že za 42,9 točke. Na finalu v Bischofshofnu je zaradi specifičnosti skakalnice že prihajalo do velikih preobratov, a Morgenstern ima nanj lepe spomine, saj je lani v vasici na Salzburškem dosegel eno izmed 20 zmag v karieri.

"Nočem se ujeti v past pričakovanj, zato ne razmišljam o točkah, metrih, mestih, ničesar nočem preračunavati. V mislih sta le sproščenost in uživanje v dolgih skokih. V primerjavi z lani grem v Bischofshofen veliko bolj sproščen in z lepšimi občutki, saj sem ga polomil prav tukaj v Innsbrucku," je menil Morgenstern, ki kljub premočnemu vodstvu v skupnem seštevku svetovnega pokala (drugouvrščeni Kofler zaostaja 262 točk) ne razmišlja, da bi v nadaljevanju sezone izpuščal tekme, čeprav je urnik zelo zgoščen, saj skakalno karavano že dan po koncu turneje čakajo poleti v Harrachovu, pot na Japonsko, tri tekme v Zakopanah... "Poleti sem dolgo in trdo treniral, da bi uspešno tekmoval, zato ne bom izpuščal tekem, razen če bo zaradi utrujenosti tako zahtevalo moje telo," je dodal Morgi, ki bo danes na turneji imel prost dan, jutri pa skakalce čakajo kvalifikacije in v četrtek ob 16. uri še veliki finale.