V dveh urah so izpeljali le eno turbulentno serijo, ki je na marsikaterem drugem prizorišču ne bi. Ker je tekma na novoletni dan ena najprestižnejših, je vodstvo tekmovanja skakalce kot gladiatorje pognalo v vetrovno ruleto, ker je izvedbo prireditve dobesedno izsilil kapital z zaslužkom od reklam, vstopnic in televizijskimi pravicami v rekordno število držav, saj to tekmo prenašajo v kopici držav, ki nimajo niti enega skakalca. Vladar sezone Thomas Morgenstern je kljub šele 14. mestu na tekmi na domačih tleh še vedno v vodstvu, ki pa ga je prvi zasledovalec Simon Ammann z zmago več kot prepolovil na 13,5 točke.

Žrtve razmer šokantne tekme, ki so jo nekajkrat prekinili (če bi postavili zaveso pred vetrom, o kateri so naredili že nekaj sestankov in projektov, ne bi imeli težav), so bili najboljši. Predvsem Avstrijca Manuel Fettner (29. mesto) in lanski skupni zmagovalec turneje Andreas Kofler (50. mesto), ki je izgubil vse možnosti za ponovitev uspeha, potem ko je po doskoku skoraj padel, pa tudi Finec Hautamaeki (34. mesto). "Kontroverzna tekma na tako lepi skakalnici, a ni moje delo, da razpravljam o odločitvah žirije. Sreča je bila na moji strani, vendar sem za zmago moral narediti dober skok. Potreboval sem prav takšen razplet, da se vrnem v boj za skupno zmago," je povedal Simon Ammann.

"O tem, kaj se je dogajalo na tako dolgi in težki tekmi, na kateri je bilo težko ohraniti zbranost, nima več smisla izgubljati besed. Vesel sem, da se nisem poškodoval, najpomembneje pa je, da še vedno vodim," je dejal Thomas Morgenstern. Medtem ko je avstrijski trener Aleksander Pointner imel veliko pripomb na smiselnost tekme, mu je direktor svetovnega pokala Walter Hofer zabrusil: "Veliko je nezadovoljnih, a skoki so šport na prostem, imamo vrstni red in lahko razglasimo najboljše."

Slovenci so z 11. mestom Roberta Kranjca dosegli najboljšo uvrstitev sezone (izgubil je sicer dvoboj z Nemcem Schmittom, a bil najboljši med srečnimi poraženci), medtem ko je bil Peter Prevc, ki je s skokom odprl leto 2011, sedemindvajseti. "Ko sem doskočil, sem se počutil kot predskakalec, saj večina gledalcev sploh še ni vedela, da se je tekma začela. Skok ni bil popoln, saj sem bil neučakan na mizi, zato sem moral počakati smuči, da sem se postavil v fazo za letenje, zato sem s tem izgubil tri do štiri metre," je bil slikovit Peter Prevc. "Malokrat se pripeti, da imajo najboljši tako slabe vetrovne razmere, saj je običajno nasprotno. Pogoji za najboljše so bili nemogoči in iz skoka v skok slabši. Veter ni bil nevaren, ni pa bilo pravično in v takih razmerah so ranljivi tudi najboljši. Za nas se je dobro izteklo in smo zadovoljni, ker smo tudi z napakami dosegli lepe uvrstitve," je ocenil selektor Matjaž Zupan