Kot je znano, se je Sazas kljub lastništvu omenjene nepremičnine pred leti preselil v poslovni objekt v industrijski coni v Trzinu, kjer pa plačuje najemnino.

Interes oglaševalcev in sponzorjev narašča

Čeprav je Predin na TVS napovedal, da obstaja možnost, da bi projekt zaživel v Sazasovi vili, je pred dnevi za Dnevnik sporočil, da so v igri tudi druge lokacije. "Za zdaj ne vemo, kje bomo, vsekakor pa bomo morali plačevati najemnino, saj nimamo svojih prostorov," pravi Predin in dodaja: "Že pred leti sem s koncerti, poimenovanimi Globoka grla, predstavljal nove slovenske skupine in kantavtorje, jim iskal medijsko pozornost in zbujal interes najširše slovenske publike za domačo avtorsko ustvarjalnost. Zaradi  vse slabše avtorske zaščite in drastično zmanjšanega prostora v medijih se mi je porodila tudi zamisel o  ustanovitvi Avtorskega založništva in Avtorskega radia, ki sem jo  članom SUGU predstavil že na ustanovnem sestanku. Sčasoma se je pokazalo, da sta obe ideji uresničljivi, zato  smo začeli zbirati posamezne vsebinske in izvedbene predloge ter iskati člane ustanovnih odborov." Kot je prepričan izkušeni glasbenik, bi s takšnim projektom laže pridobili tudi evropska sredstva. "Interes oglaševalcev in morebitnih sponzorjev hitro narašča, zato imamo vsak dan širši krog sodelavcev," še pravi Predin in dodaja, da bo avtorsko založništvo izključilo posrednike in neposredno povezalo avtorje z uporabniki, avtorski radio pa bo skozi različna  žanrska glasbena uredništva v 50 odstotkih skrbel za avtorsko dediščino, v  ostali polovici pa za novo in aktualno produkcijo.

Kdaj bo Sazas prodal svojo vilo?

Veliki poznavalec glasbene scene Igor Vidmar nad projektom ni navdušen. "Prednosti tega projekta ne vidim. Ideja novega radia je pravzaprav zelo nenavadna, saj obstaja pri nas že 80 radijskih postaj. Idejo bi pozdravil, če bi imel novi radio programsko zasnovo kot Radio Študent, ki poleg radia MARŠ edini od 'lokalnih' radijev predvaja slovensko in mednarodno sodobno, inovativno in alternativno popularno glasbo raznih žanrov," meni Vidmar, ki je presenečen tudi nad tem, da Sazas v vseh teh letih še ni prodal svoje vile. Da bi Hiša glasbe lahko dobila svoje prostore v omenjeni vili, nam je v telefonskem pogovoru potrdil tudi prvi mož Sazasa Matjaž Zupan, medtem ko upravni odbor združenja o tem še ni odločal. Zupan pozdravlja Predinov projekt, "saj danes nihče več ne vlaga sredstev v slovensko glasbo", nepremičnino, ki je že nekaj let na trgu, pa bi Sazas oddajal, dokler je ne proda.

Spomnimo, da je združenje pred leti na skupščini svojim članom že izročilo nekakšen izračun deležev, ki bi jih prejeli od prodaje vile, vendar se takrat nekateri avtorji s predlogom niso strinjali. Opozorili so na dejstvo, da po zakonu društvo ne sme deliti svojega premoženja članom, med drugim pa niso izvedeli niti podatka o zastavljeni ceni nepremičnine. Če bi Hiša glasbe res zaživela v Sazasovi vili, nekateri glasbeniki opozarjajo, da bi tudi ta projekt odprl vrsto vprašanj. Med drugim bi lahko prišlo najmanj do konflikta interesov, saj bi založba in radio dobila prostor in plačevala najemnino združenju, ki ščiti avtorske pravice, med drugim pa so ustanovni člani SUGU med vidnejšimi člani Sazasa. Ker Sazas po zakonu opravlja nepridobitno dejavnost, bi bilo sporno tudi pobiranje najemnine za uporabo prostorov na Tržaški cesti.