Z najdaljšima skokoma v obeh serijah (131,5 metra in 138 metrov) je pred 18.000 gledalci dobesedno nokavtiral konkurenco, saj je drugouvrščnega Finca Mattija Hautamaekija prehitel kar za 16 točk in pol ter si sezidal trdne temelje za pohod na skupno zmago v seštevku prestižne serije štirih skakalnic. Slovenski izkupiček na skakalnici pod Senčno goro je glede na dosežke v dosedanjem delu sezone soliden, 12. mesto Petra Prevca in 14. Roberta Kranjca, medtem ko se Jurij Tepeš (38. mesto) in Primož Pikl (48. mesto) nista uvrstila v finale.

Slovenci so šli v tekmo zelo pogumno po dolgih skokih v poskusni seriji, v kateri je bil dosežek Kranjca s 134,5 metra celo najboljši glede na višino zaletišča in vetrno izravnavo. Velike apetite je imel tudi Pikl po doskoku pri 132,5 metra, Tepeš je pristal deset metrov prej, Prevc pa po napaki pri odskoku pri 114,5 metra. Ko je šlo zares, je 18-letni Prevc pokazal, da je izjemno dober tekmovalec tudi v težkih razmerah z nizko zaletno hitrostjo (v obeh serijah je bil med vsemi tekmovalci najhitrejši na odskočni mizi), saj je v dvoboju s skokom 126,5 metra gladko porazil Norvežana Evensena (113,5 metra), kar mu je prineslo uvrstitev celo na šesto mesto po prvem polčasu. Kranjec (122 metrov, 13. izid) je izločil Čeha Hlavo (117,5 metra). Tepeš (110,5 metra) bo še dolgo časa obžaloval zamujeno priložnost, da bi vzel skalp takšnemu asu, kot je Nemec Schmitt, ki je skočil le meter dlje od Ljubljančana. Pikl je bil s skokom le 103,5 metra brez možnosti, da na kolena spravi Norvežana Hildeja.

Prevc v finalu ni izvedel tehnično tako popolnega nastopa kot v prvi seriji, zato je s skokom 118 metrov (27. izid finala) za skoraj 20 metrov zaostal za svetovni asi, ki so v finalu popravili marsikaj tistega, kar so zapravili v prvi seriji, ko je skakalnico ovila megla. "Čeprav je po prvi seriji kazalo še boljše, sem z dosežkom zadovoljen. Bilo je malo več pritiska, skušal sem ga odpraviti, a ostane nekje zadaj v podzavesti. Dvanajsto mesto je zame še vedno lepa uvrstitev," je povedal Peter Prevc. V finalu je Kranjec (120,5 metra) izgubil eno mesto, vendar je 14. mesto najboljša uvrstitev letečega Kranjčana v Oberstdorfu v njegovi desetletni zgodovini nastopov na novoletni turneji. "Zadovoljen sem. Skoki so sproščeni, pojavljajo se še manjše napake, ki jih bom skušal čim prej odpraviti, da bodo uvrstitve še boljše," je bil jedrnat Robert Kranjec.

"Dosegli smo več, kot smo pričakovali pred tekmo. Malo smo se umirili, spustili visoke cilje, se osredotočili na lahkotnost in skoke ter ne le na rezultat. Kranjec je dosegel najboljši izid sezone, Prevc ga je izenačil, dosežka imata dodatno težo, ker jima je to uspelo na novoletni turneji. Prevc bi s solidnim skokom ostal med deseterico, a ne smemo biti preveč malenkostni, ampak moramo iti naprej z optimizmom in dobrim vzdušjem. Tepeš je glede na razmere prikazal zelo dober skok, če bi se uvrstil v finale, bi bilo veliko presenečenje. Pikl bi moral po lepem poskusnem skoku nastopiti bolj sproščeno in lahkotno," je po tekmi povedal selektor slovenske reprezentance Matjaž Zupan.

Po polovici tekme je kazalo na avstrijsko državno prvenstvo, saj so bili na prvih štirih mestih tekmovalci s senčne strani Karavank Morgenstern, Kofler, Fettner in Loitzl. Medtem so imeli nekdanji skupni zmagovalci turneje, Finec Janne Ahonen (nič ne bo od velike želje po šesti zmagi v skupnem seštevku, saj je bil na koncu zadnji v finalu - 31. mesto), Poljak Adam Malysz in Čeh Jakub Janda obilo sreče, saj so se kot srečni poraženci dobesedno skozi šivankino uho sploh uvrstili v finale, ker se je nastop popolnoma ponesrečil Fincu Villeju Larintu (35. mesto), ki je bil v ponedeljek v kvalifikacijah najboljši. V finalu sta popolno avstrijsko prevlado na vrhu (med prvimi desetimi so imeli pet tekmovalcev, Fettner je bil s tretjim mestom prvič na stopničkah) razbila Hautamaeki (skočil s sedmega na drugo mesto) in Švicar Ammann (z devetega na četrto mesto, a ima za Morgensternom že 30 točk zaostanka).

Danes bo na turneji prost dan, jutri pa v Garmisch-Partenkirchnu uradni trening in kvalifikacije za tekmo v soboto, 1. januarja.