Doslej so konopljo kmetovalci že pridelovali in kupcem ponujali zlasti semena in konopljino olje, ki so ga ti uporabljali ob tegobah s holesterolom, pri sladkorni bolezni, pri živčnih obolenjih in obolelih sklepih. Rengeo pravi, da je ministrstvo za zdravje gluho za pripombe interesnega združenja in da na usklajevanje tudi ni hotelo sprejeti kmetijskih strokovnjakov, ki so jim jih predlagali. Meni pa, da bi hude omejitve naredile škodo pridelovalcem, ki v pridelavi vidijo tržno nišo in dokazujejo, da je za predelavo uporabna praktično cela rastlina, ki jo je mogoče uporabiti v kozmetiki, pri varjenju piva, prehrani, avtomobilski industriji, gradbeništvu in tekstilni industriji.

Dejan Rengeo je eden prvih, ki so v Prekmurju pred več kot desetletjem poskusno sejali industrijsko konopljo, pa so mu jo v veliki akciji leta 1995 poželi policisti, nato pa so se bodli, koliko psihotropne THC vsebuje njegova konoplja in se je zaradi poskusov ponovne promocije te, pred sto leti zelo uveljavljene industrijske rastline, moral zagovarjati tudi pred sodniki.

Rengeo pravi: "Tudi po trgovinah je sedaj že veliko različnih izdelkov iz konoplje. Po predlogu zakona bi morali vse to prijavljati, delati analize. V nič bodo šli tudi vsi prospekti. Evropa nima posebnih omejitev, pri nas pa pod konopljo razumejo - mamilo! Predlog novega zakona ministrstva za zdravje razumemo kot zelo neživljenjski." Dodaja, da je vlada sprejela Program spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije 2010-2015, v katerem med drugim govori o razvoju domačih predivnic, boji pa se, da bi z demonizacijo industrijske konoplje naredili veliko škodo gospodarstvu in kmetijstvu.

Dr. Andrej Horvat, vodja projektne pisarne Vlade RS v Pomurski regiji, opozarja, da je treba ločiti industrijsko konopljo, ki nima zveze z opojnimi drogami, o tej je tudi govor v razvojnih priložnostih regije. S tem področjem bi se morala ukvarjati ministrstvo za kmetijstvo in gospodarstvo. Ko gre za farmacijo, kjer uporabljajo tako imenovano indijsko konopljo z visoko vrednostjo THC in uporabo v medicinske namene, naj se ukvarja ministrstvo za zdravje. Ko gre za indijsko konopljo kot drogo, pa naj se z njo ukvarja ministrstvo za notranje zadeve.