Šestintridesetletni Nemec je v dolgoletni karieri osvojil dva naslova svetovnega prvaka v skokih in poletih. Na zimskih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 je na mali skakalnici osvojil srebrno kolajno, v ekipni konkurenci pa zlato odličje, v sezoni 2001/02 pa je osvojil prestižno novoletno skakalno turnejo.

Pod njegovim okriljem in njegovo pomočjo, za začetek je poskrbel za oblačila in opremo mladih skakalcev, se bo v skakalnem športu urilo osem otrok, starih od šest do enajst let. "Športu, ki me je izoblikoval kot človeka, želim dati nekaj nazaj," je pojasnil Hannawald, ki je boter ekipi z imenom Snežinka ter bo skrbno spremljal napredek mladih talentov. Podmladek bo deloval pod trenerskim vodstvom Karla Hasslerja, ki je v svoji karieri treniral tudi Hannawalda.

Hannawald je aktivno športno kariero končal avgusta 2005, ko se je ob koncu kariere spopadal s številnimi težavami, povezanimi s hudim stresom, ter podlegel tako imenovanemu sindromu izgorevanja, zaradi katerega je nazadnje skakalne smuči tudi postavil v kot.