Priljubljena oddaja Sport Science, ki je prejela kar devet nominacij za ugledno televizijsko nagrado emmy, že kar nekaj sezon raziskuje skrajne meje, ki jih športniki lahko dosežejo. Nedavno so se tako ukvarjali z vprašanjem atletskih rekordov in s pomočjo znanstvenikov ugotovili, da je na sto metrov možno teči celo pod devetimi sekundami, a naj bi bilo to mogoče šele čez 900 let.

Eden izmed voditeljev oddaje, John Brenkus, je v svoji knjigi z naslovom The Perfection Point izpostavil dejavnike, ki so potrebni, da športniki dosežejo rekord. "Ni vse odvisno samo od športnika, upoštevati je treba tudi fiziko, biologijo, okolico in športno opremo, pozabiti pa ne smemo niti na nekatere psihološke dejavnike,“ je prepričan Brenkus, ki je v svoji knjigi tudi zapisal, da bo končna meja maratonskega rekorda znašala uro 57 minut in 57 sekund.

Trenutni svetovni rekord v maratonu je v lasti odličnega Haileja Gabrselassieja in znaša 2:03:59, medtem ko je rekord v teku na sto metrov postavil Usain Bolt. Jamajčan je na lanskem svetovnem prvenstvu v Berlinu sto metrov uspel preteči v samo 9,58 sekundah.