Milena je posnela desetine filmov, gledaliških vlog se ne da šteti. Tudi nagrad in priznanj ne. Bila je ena najbolj uglednih jugoslovanskih igralk in še danes slovi. Ko je bila z Dramo prvič po razpadu Jugoslavije v Beogradu, so jo razglasili za slovensko blagovno znamko, pomembnejšo od Alpskega mleka in hladilnika Gorenje.

Se počutite kot blagovna znamka?

"Naj se vam zdaj hvalim? Naj se ogrnem v lažno skromnost? Takole bom rekla, veliko sem med ljudmi in sprejmejo me prijazno, naklonjeno. In tega sem vesela! Dobro se počutim."

"Lotite se vsega, kar vas veseli," je ena od vaših spodbudnih misli. Kako jo sploh umestiti v tale naš čas in prostor?

"Najti nekaj, kar ga veseli, ima možnost prav vsak. Se je pa treba potruditi za to. Moramo pač sami poiskati tisto, kar nas lahko odmakne od vsakodnevnih težav. Ljudje imamo tako različna veselja… Imela sem profesorico angleščine, znano po tem, da je popolnoma brez posluha. Ko se je upokojila, se je začela učiti igrati flavto. Torej se ne smemo bati staranja, upokojitve. Res se življenje spremeni a pride priložnost, ko lahko končno počnemo tisto, za kar prej nikoli ni bilo časa."

Kakšno je vaše veselje?

"Veseli me delati na vrtu. Zdaj to seveda ne gre, zatečem se v hosto ali malo višje, v hribe. Rada imam "žurke" v družbi zabavnih, zanimivih ljudi. V poklicu se je kajpak težje držati tega vodila, tam je vse preveč stvari, ki niso odvisne od tebe.

Ne morem reči, da je pri nas vse dobro. Ni dobro! A vse to jamranje, ki se širi kot kužna bolezen, nikamor ne pelje. Treba je poiskati pot. Seveda ne s praznimi frazami, ki votlo donijo z govorniških odrov. Tudi ne s pričkanji, sebičnostjo, podtikanji..."

Tudi pesniki so se ob osamosvojitveni proslavi spričkali, komu gre čast…

"To sem razumela kot osebno užaljenost. Na sploh pa je pri nas v modi, da mnogim stvarem podtaknemo ideologijo in politiko , čeprav s tem nimajo nič opraviti. Na tem potem jezdimo. Se res iščejo boljše poti na ta način?!""

Stisniti roko v pest?

"Mislite pest s plakata? Zakaj pa ne!? Pomenila je simbol boja proti zatiranju, izničenju celega naroda. Sicer sem proti uporabi pesti, razen v boksu.""

Tako malo je vedrih obrazov

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)