Od 5,94 milijona evrov premoženja Preventa avtomobilski deli so na 4,7 milijona evrov ovrednotene nepremičnine in oprema v dveh nekdanjih proizvodnih lokacijah - Mirni in Mežici. Terjatve, ki so bile po pojasnilih stečajnega upravitelja Gregorja Ermana med stečajnim postopkom večinoma že izterjane, predstavljajo 1,14 milijona evrov.

Po drugi strani dolgovi Preventa avtomobilski deli znašajo 14,7 milijona evrov. Ločitveni upniki, ki imajo svoje terjatve zavarovane, so prijavili za 3,14 milijona evrov terjatev. Prednostni upniki, med katere se uvrščajo nekdanji zaposleni in Durs, so v stečaju prijavili za 7,2 milijona evrov terjatev. Višina poplačila teh upnikov bo odvisna od tega, kako uspešno bo Erman prodajal premoženje Preventa avtomobilski deli. Že zdaj pa je jasno, da prednostni upniki ne bodo poplačani niti v višini polovice prijavljenih terjatev. Ker se iz stečajne mase najprej poplačajo ločitveni, zatem pa prednostni upniki, za navadne upnike (tisti, ki svojih terjatev nimajo zavarovanih) ne bo ostalo ničesar. Ti upniki so sicer prijavili za 4,3 milijona evrov terjatev. Do vseh prijavljenih terjatev se bo Erman opredelil prihodnji mesec.

Sicer pa sta pred dnevi propadli javni dražbi za prodajo proizvodnih obratov v Mirni in Mežici. To pomeni, da bo na novi javni dražbi izklicna cena nižja od ocenjene tržne vrednosti. Medtem ko je izhodiščna cena za prodajo nepremičnine in opreme na lokaciji Mirna znašala 3,14 milijona evrov, je bila na javni dražbi za prodajo nepremičnine in opreme v Mežici izhodiščna cena določena v višini 713.800 evrov. Po pojasnilih Ermana je bilo za nakup obeh nekdanjih proizvodnih lokacij več kandidatov, ki so tudi izvedli ogled premoženja, vendar v postavljenem roku ni bila vplačana nobena varščina. Na podlagi izjav interesentov, ki so se zanimali za nakup, so bile izhodiščne cene za prodajo obeh lokacij, upoštevajoč razmere na trgu, previsoke.

sebastjan.morozov@dnevnik.si