Ideja o organizaciji zaključnega turnirja se je pojavila praktično isto sekundo, ko je nova dvorana Stožice odprla svoja vrata, dokončno pa je dozorela v zadnjih tednih. "Gre za izjemno hrabro potezo našega vodstva, ki govori o tem, da je klub zrasel na raven, ko ni več poznan samo po svojih rezultatih, ampak lahko postane tudi odbojkarski vodja v Evropi," je komentar trenerja ACH Volleyja Igorja Kolakovića (bil je med nominiranci za najboljšega trenerja Srbije za leto 2010), ki je svojim igralcem podal jasno sporočilo: "Tudi če ACH Volley ne dobi zaključnega turnirja, moramo v prihajajočih dvobojih narediti vse, da bom tam zaigrali. Še posebno bi bilo to dobro za slovenske igralce, da se še enkrat več zavedo, da imajo v domovini vrhunski klub, ki se je sposoben spopasti z vsemi izzivi."

Po krajšem odmoru so se blejski odbojkarji na delo vrnili že minulo nedeljo, ko so začeli priprave na prihajajoči paket tekem, ki se bo začel 2. januarja z gostovanjem v Splitu pri Kašteli (srednjeevropska liga), nato pa sledita še preostala obračuna v skupinskem delu lige prvakov proti Budvanski Rivijeri in Jastrzebskemu. Že ena zmaga s 3:0 ali 3:1 bi ACH zagotovila prvo mesto v skupini, kar bi bil še en adut več pri kandidaturi.

"O kandidaturi smo razmišljali že dalj časa. Jasno je prvi pogoj, da se uvrstiš v nadaljnje tekmovanje. Potem je treba doseči širši konsenz znotraj kluba, saj je z organizacijo zaključnega turnirja veliko dela, še zlasti če želiš izpeljati zadevo na tako dobri ravni, kot si mi želimo," je dejal športni direktor ACH Aleš Jerala, ki je pojasnil, kje je glavni motiv odločitve: "To bo velik finančni in organizacijski zalogaj, a v klubu smo se odločili, da če želimo narediti korak naprej od lanskega četrtega mesta, je to izjemno lepa priložnost. Polne Stožice zelo dobro funkcionirajo, tako da se poraja vprašanje: 'Kdaj, če ne zdaj?'"

Jerala je tudi predstavil, kako bi reševali finančno plat projekta: "Stroške bi pokrili z vstopnino, določen del z novimi sponzorji iz Slovenije, računamo pa tudi še na kakšnega globalnega pokrovitelja. Ravno na tem največ delamo preko našega trženja. Ne moremo si privoščiti, da bi s takšnim projektom ustvarjali minus na bančnem računu, saj se drugače tega ne bi lotili. Vse mora biti povezano. Tekmovalno moramo iti korak naprej, organizacijsko mora biti vse urejeno, finančno pa vse pokrito."

Seveda je pri vsaki tovrstni kandidaturi potreben tudi poseben pristop pri lobiranju na pravih naslovih. "Se pogovarjamo in poskušamo na več načinov, da si zagotovimo zadostno podporo, da bi dobili to organizacijo. Zagotovo so tu še drugi klubi, ki so finančno močnejši, a imamo kar nekaj svojih argumentov in da bomo s kvalitetno kandidaturo vsaj v ožjem izboru," je še dodal Jerala, ki se je za konec ozrl še proti morebitni konkurenci: "Poljski klubi bodo težko dobili organizacijo, saj so v zadnji letih že nekajkrat gostili zaključni turnir. Najmočnejši naši protikandidati bodo italijanski in ruski klubi, zagotovo pa se bo našel še kdo."