V postopek izbora generalnega direktorja se bosta zdaj vključila programski svet in svet zavoda Maribor 2012, saj morata dati soglasje k imenovanju, preden tega ali onega kandidata dokončno potrdi mariborski občinski svet. Seji programskega sveta in sveta zavoda naj bi bili predvidoma v začetku januarja. Čeprav je že dolgo časa znano, da mariborski župan Franc Kangler podpira izključno Vladimirja Rukavino, pa naj bi sedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja, ki je obenem direktor Narodnega doma Maribor, že izgubil zaupanje pri mnogih sodelavcih v tem največjem kulturnem projektu na Slovenskem. Iz neuradnega vira smo izvedeli, da se zdi mnogim akterjem Evropske prestolnice kulture moteča zlasti okoliščina, da Rukavina naj ne bi bil pripravljen zamrzniti svoje direktorske funkcije v Narodnem domu, če bi dobil imenovanje.

Zato ne bi bilo presenečenje, če bi programski svet ali svet zavoda dal soglasje protikandidatu Teršarju, ki JSKD vodi že devet let in naj bi užival podporo tako na ministrstvu za kulturo kot v nekaterih partnerskih občinah. Če bi se to zgodilo, pa to še ne bi avtomatično pomenilo, da bo moral Rukavina zaradi "nezaupnice" sestopiti z vodilnega položaja zavoda Maribor 2012. Mariborski mestni svet namreč lahko imenovanje Teršarja zavrne, Rukavini pa podaljša mandat vršilca dolžnosti, s čimer bi se konfliktne razmere samo še dodatno poglobile.

Peter Tomaž Dobrila, ki je bil avtor ustanovnega akta zavoda Maribor 2012, kljub zavrnitvi kandidature ostaja še naprej vpet v projekt Evropske prestolnice kulture. V ekipi programskega direktorja Mitje Čandra bo namreč vodja programa mednarodnih dejavnosti in svetovalec za intermedijsko umetnost.