Kisle kumarice so bile le simbolika za zakislene mišice, ki so res trdo zapekle konkurenco, le Logatčana Boštjan Klavžar in Rok Tršan pred Blejcema nista pokleknila. Naš najboljši biatlonec vseh časov, ki se je glede na klasično tehniko teka kar malce nepričakovano pojavil na startu, jeze najprej ni mogel skriti. "Le kakšna pravila FIS so to, da nisva smela startati iz prve vrste kot branilca naslova. Tega ne razumem," se je Marič jezil na nekaj metrov zaostanka, ki sta ga imela na startu zaradi slabših tekaških točk FIS, a se je pomiril. "Tršan je bil pač boljši. S temi mladimi 'bikci' se ni lahko boriti. Posebno v klasiki. Soročni odriv ni problem, diagonalnega koraka v klanec pa nisem mogel potegniti kot včasih. Jutri na Pokljuki bodo mišice trde kot lešniki. Zagotovo pa po dveurnem dopoldanskem treningu ne bi prišel v Medvode, če me Vinko (Poklukar, trener Bleda, op. p.) v tem tednu ne bi vsak dan poklical, sicer se bolj poredko slišiva," je bil Janez Marič v elementu s sočnim besednjakom in je tudi tako kot prvi zveznik prvenstva popestril nedeljski večer.

Mladca TSK Valkarton nista bila avtsajderja. Klavžar in Tršan sta že kot mladinca v preteklih sezonah nabirala absolutne naslove. "Na zadnjih mednarodnih tekmah sva bila najhitrejša v naši reprezentanci. O sestavi logaške štafete tako ni bilo dvoma. Posebne taktike pa ni bilo, vseskozi na polno," je bil ponosen Rok Tršan, sicer doma iz bližnjega Smlednika, ki je na zadnjih tekmah celinskega pokala OPA stopil celo na stopničke po dolgoletni slovenski suši. "Če mene vprašate, sva upravičila vlogo favorita," je pristavil Klavžar. Tudi tretja sta bila njegova klubska kolega Matej Šimenc in Matjaž Gorjanc.

Še bolj dramatično je bilo v ženski konkurenci. Mladinka TSK Merkur Anamarija Lampič je za korak ugnala Alenko Čebašek, ki je v paru z Anjo Eržen branila naslov za TSK Bled. Čebaškova, ki ji trener Korolkevič glede na letošnji napredek čez leto ali dve obeta prodor v sprinterski svetovni vrh, je vodila do zadnje ravnice, a je hčerka nekdanjega kolesarskega reprezentanta Janeza Lampiča v zadnjih metrih stegnila korak. Svoje k slavju TSK Merkur prispevala Lea Einfalt, ki je zaslovela jeseni s petim mestom na svetovnem prvenstvu v gorskih tekih med mladinkami. In štafeta je bila sestavljena šele v nedeljo dopoldne, potem ko sta Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek zaradi lažjega prehlada in bližnjega Tour de Ski odpovedali nastop. Prav zaradi tega sta po pravilih startali celo iz pete startne vrste. "Kaj takega pa res nisva pričakovali, glede na to, da sva zjutraj izvedeli, v kakšni postavi tečeva. Res sva veseli. Kako mi je uspelo v zadnjih metrih mimo Alenke, pa še sama ne vem," se je čudila Lampičeva, ki je tako kot Einfaltova kariero začela v vrstah kluba prireditelja ŠRC Preska Medvode.

In, če je Marič kot tekač z največjim ugledom hvalil organizatorje za trud, čeprav je bila proga na prizorišču svetovnega prvenstva 2006 neobičajno tehnično zahtevna z ostrimi ovinki, vendar z lepo kuliso številnih navijačev, pa bi tekmo nekateri trenerji najraje razveljavili. Posebno glasen je bil trener Bleda Vinko Poklukar. "Sam zagotovo za razveljavitev ne bom glasoval, čeprav sem imel pred tekmo kar nekaj pripomb," se je glede na razplet prve tekme jubilejne dvajsete sezone državnih prvenstev nasmehnil trener TSK Valkarton Logatca Tomaž Tomo Uršič.