Kofler v skupni razvrstitvi svetovnega pokala zaseda drugo mesto, pred njim je le reprezentančni kolega Thomas Morgenstern, sodeč po formi (letos ima štiri zmage, dve drugi in eno peto mesto) celo prvi kandidat za končno zmagoslavje po tekmah v Oberstdorfu, Garmisch-Partenikrchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu.

Tudi sicer bo prav avstrijska vrsta, ki jo ob Morgensternu in Koflerju sestavljajo še Wolfgang Loitzl, Martin Koch, Manuel Fettner, Michael Hayböck in Stefan Thurnbichler, najverjetneje dala skupnega zmagovalca. To napovedujejo tudi stavnice, saj sta prva favorita Morgenstern in Kofler, njuni najhujši tekmeci pa naj bi bili Švicar Simon Ammann, Poljak Adam Malysz, Finec Matti Hautamäki in Loitzl, zmagovalec turneje 2008/09.

Dokaj visoko so stavničarji postavili tudi finskega veterana Janneja Ahonena, čeprav mu v tej sezoni ne gre po načrtih (v skupni razvrstitvi je z 18 točkami 35. - le mesto pred Robertom Kranjcem). Vzrok za visok "ranking" tiči v dejstvu, da se je Finec na tej turneji vselej dobro znašel. V lasti ima rekord po številu skupnega zmagovalca turneje (5), nazadnje je slavil 2007/08, lani pa je bil drugi.

Glede na zgodovino bi lahko kakšen dober izplen pričakovali tudi slovenski privrženci tega športa, a začetek sezone ne govori temu v prid. Zmaga Primoža Peterke iz leta 1997 je za trenutno formo slovenskih "orlov" le pobožna želja. Slovenijo bodo zastopali Primož Pikl, Peter Prevc, Robi Kranjec in Jurij Tepeš.

Še najbolje se je v uvodu sezone odrezal Prevc, ki je z 42 točkami trenutno 27. v skupnem seštevku, drugi so še precej slabši. V slovenskem taboru upajo, da bosta trening v Kranju in božični premor pomagala premagati tekmovalno krizo. Kakšni pa so dejanski obeti, bo bržčas jasno že po kvalifikacijah za prvo tekmo v Oberstdorfu, ki bodo na sporedu v torek ob 16. uri. Rekord te naprave drži Norvežan Sigurd Pettersen s 143,5 metra (2003). Lani je tekmo na tej skakalnici dobil Kofler, Kranjec je bil 16. Slovenski skakalci tu na novoletni turneji še niso zmagali.

Kvalifikacije Garmisch-Partenkirchna bodo 31. decembra ob 13.45, tekma pa 1. januarja ob isti uri. Lani je slavil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, najboljši Slovenec je bil Jernej Damjan 21. Rekord je od lani v lasti Ammanna (143,5 m). Z zmago na tej skakalnici se od Slovencev lahko pohvali Peterka (1997).

V Innsbrucku se bodo tekmovalci v kvalifikacijah merili 2. januarja (13.45), tekma, ki jo je v minuli sezoni prav tako dobil trenutno poškodovani "Schlieri" (Kranjec je bil 15.), bo dan pozneje (13.45). Rekord naprave je v rokah Nemca Svena Hannawalda s 134,5 metra (2002). V letih 1987 in 2004 sta tu slavila Primož Ulaga oziroma Peter Žonta.

Turneja se bo tradicionalno končala v Bischofshofnu, kjer naši skakalci še niso zmagali, 6. januarja (16.00), kvalifikacije bodo dan pred tem. Doslej je na tej napravi najdlje poletel Japonec Daiki Ito (143 m) leta 2005, lanske zmage se je veselil Morgentstern, Kranjec pa je bil kot najboljši Slovenec 20. Skupno je turnejo končal kot 14.