Severna Koreja tako grozi te dni z jedrskimi projektili, če bi Američani in Južnokorejci spet poskušali kaj podobnega kot na Jongpjongu, Kim Jong Il zmerja in psuje po telefonu, Barack Obama mu skuša pojasniti, da bo junija zaplula slovenska podmornica, Kim Jong-Il dokončno izgubi živce, samo naj poskusi, samo še ena podmornica naj se približa Jongpjongu...

– Kim! A ti mene sploh poslušaš?! ga je prekinil Barack Obama na drugi strani. Slovenska podmornica! Ti meni govoriš o Jongpjongu in groziš z atomskimi bombami, Slovenija pa gre junija v Črno goro po tisto podmornico! Človek božji!

– Ne seri!? je zinil Kim Jong Il. Torej je res?

– Res, Cia mi je potrdila pred desetimi minutami.

– In Hrvaška? Pa ja ne bo...

– Seveda bo.

– Bog se nas usmili, je zadrhtel Kim Jong Il. Mogoče... mogoče pa bi lahko kaj... glej, z Lee Myung-Bakom bova podpisala mir, če bo to... Ali pa če gremo Putin, ti in jaz, in papež Benedikt, in dalajlama, in angleška kraljica, če se vsi skupaj dobimo in gremo k Pahorju, morda bi lahko...

– Kim... Kim! Kim!!! ga je grobo prekinil Obama. Mi tu ne moremo nič. Pahor se je odločil.

– To pomeni, je zajecljal Kim Jong Il, to pomeni, da je konec?

– Molite z nami, je na kratko odgovoril Obama in obmolknil. Naj nam Bog pomaga.

Da, res je: pod pretvezo vojaških vaj se Slovenska vojna mornarica junija 2011 odpravlja na tajno operacijo prevzema podmornice P-915, ki je pod imenom Vardar plula v sestavi Jugoslovanske vojne mornarice!

Diverzantska podmornica Vardar je skupaj še z drugimi štirimi iz svojega razreda po umiku JVM iz Hrvaške pred dvajsetimi leti končala na remontu v črnogorskem Tivatu in tam tiho potonila v pokoj. Črna gora se je odločila, da jo, razpadajočo, zastarelo in zarjavelo, podari Sloveniji kot muzejski eksponat, a Hrvaška temu nasprotuje, saj jo šteje za del nasledstvenega premoženja nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, čeprav je eno podmornico iz te flote kot darilo Črne gore že dobila.

Hrvaška je torej zavrnila možnost, da bi stari Vardar prepeljali po kopnem, čez njeno ozemlje, in tako so se Slovenci odločili za pravo pravcato tajno operacijo: na dogovorjenih pomorskih vajah Adrion Livex bo Slovenska vojna mornarica sodelovala z novo, večnamensko ladjo Triglav, katere prava naloga bo, da vpluje v Tivat, vzame staro P-915 v vleko za 430 navtičnih milj in jo pretihotapi v Koper!

Hrvaške tajne službe so seveda spregledale namero sovražne vojske. Upokojeni kapetan HVM in vodja strokovne skupine za nasledstveno premoženje JVM Stjepan Bernardić tako opozarja, da "slovenska poteza nikakor ne bo v duhu dobrososedskih odnosov", medtem ko je anonimni vir z ministrstva za zunanje zadeve v hrvaških časopisih že zagrozil, da "takšna podmornica ne more neopaženo pluti po Jadranu".

Naši Koreji sta tako našli nov razlog za diplomatski spopad, Piranski zaliv sta dali na mednarodno arbitražo, fronto pa prenesli štiristo milj južneje, v zaliv Boka Kotorska, v menda edino sredozemsko državo, ki je manjša od njiju, da se tam spopadeta zaradi petnajst metrov dolgega in trideset let starega zarjavelega železja!

Stvari so tako stekle po svoji notranji logiki, rdeči alarm so razglasili v Sloveniji in na Hrvaškem, nasproti si stojita dve slavni jadranski mornarici, strašne hrvaške ladje čakajo slovensko vleko v zasedi nekje pri Lastovu, vojna se zdi neizogibna, svet trepeta pred dokončno katastrofo in po svetovnih diplomatskih hodnikih se odvija prava drama.

– Je res, kar slišim? bo jutri vprašal Kim Jong Il na rdeči telefonski liniji.

– Res je, prijatelj, bo odgovorila Jadranka Kosor.

– Sedim z Bonom Voxom in ravno se pogovarjava o tem, reče z obupanim glasom Dragi vodja. Lahko še kaj naredimo?

– Prav nič.

– Ni mogoče! Pa veš, kaj to pomeni?

– Nismo mi krivi, Kim, bo z odločnim glasom odvrnila hrvaška premierka. Pahor se je odločil, da gre po to podmornico, in mi tega ne moremo gledati križem rok. Ti vsaj razumeš, o čem govorim.

– Razumem, razumem, seveda, bo pohitel Kim Jong Il. Toda, glej, če lahko mi... Bono Vox bi rad govoril s teboj, lahko?

– Jooooj, ne spet on...

– Prosim te, samo minuto!

– Prav, prav... halo?

– Jadranka? je zaslišala hrvaška premierka Bonov glas. Jadranka?!

– Prosim? je zdolgočaseno odgovorila hrvaška premierka.

– Jadranka!? Jadranka!!! jo je močno stresel za rame Bono Vox, zdaj, ko ga bolje pogleda, izrezan Vladimir Šeks. Jadranka, bemti, spet si zaspala sredi seje vlade!