"To je smešno! S takšnimi dejanji klub samega sebe vleče v prepad. Očitno se še vedno ne ve, kdo pije in kdo plača," je bil ogorčen zdaj že nekdanji kapetan Uroš Zorman. Ljubljančan na začasnem delu v Celju in soigralci so za sklepe upravnega odbora izvedeli po tekmi v Šmartnem, medtem ko je Zorman za odvzem kapetanskega traku izvedel šele včeraj iz medijev. "Sramota, da mi tega nihče iz kluba ni mogel povedati v obraz. Glede denarja? Vzeti nekomu polovico denarja seveda ni 'hec'. Še posebno, ker so stvari zapisane tudi v pogodbah, ki jih je treba spoštovati. Klubski pravilniki o nagradah in kaznih so nekaj povsem drugega, zato v klubu ne bi smeli mešati jabolk in hrušk. Velik klub si tega ne bi smel privoščiti," meni Zorman, ki bo novoletne praznike z družino preživel v Egiptu.

Desetčlanski upravni odbor (Dušan Zorko, Marko Jugovič, Gorazd Lukman, Franci Pliberšek, Dušan Seničar, Izidor Krivec, Miran Krštinc, Polona Rifelj, Janez Škoberne in Tomaž Jeršič) je krepko udaril po mizi s ciljem, da Celje Pivovarna Laško - v skladu s svojim novim geslom - zares postane "klub s ponosom". Poleg nekaterih bolj ali manj formalnih sklepov in odločitev (okrepitev celjske rokometne šole, jasnost pri pogodbah igralcev in obzirnost v odnosih, možnost močnega zmanjševanja proračuna zaradi slabih rezultatov in gospodarske krize...) bodeta v oči prva in zadnja točka: začasno in pogojno znižanje pogodb direktorju kluba in vsem igralcem prve ekipe ter odvzem kapetanskega traku Zormanu. Pri prvi zadevi gre za začasno zadržanje 50 odstotkov pogodbenih obveznosti, ne pa za odvzem, saj bo klub vsem (če bodo uresničili zastavljene cilje: osvojitev naslovov prvaka Slovenije in zmagovalca slovenskega pokala ter uvrstitev v drugi krog lige prvakov) po osvojitvi teh ciljev razliko izplačal za nazaj.

A pri tem se pojavi prva težava. Uroš Zorman, Aleš Pajovič in Renato Vugrinec imajo pogodbe sestavljene tako, da jim denarnih nadomestil ni mogoče znižati. Zato jim je klub v podpis ponudil dodatek, na osnovi katerega bi se strinjali z omenjenim znižanjem. Po uradni klubski različici sta si Zorman (kariero naj bi nadaljeval v Nemčiji, kjer je bil včeraj menda na pogovorih) in Pajovič vzela nekaj dni za razmislek, Vugrinec pa je predlagal takojšnjo sporazumno prekinitev pogodbe. O odvzemu kapetanskega traku Zormanu je upravni odbor razpravljal pod točko razno, v sporočilu za javnost pa je klub zapisal, da "so člani UO izrazili veliko nezadovoljstvo z obnašanjem omenjenega igralca na igrišču, ki bi moral biti kot kapetan in eden glavnih zvezdnikov ekipe vzor mlajšim ter vsem drugim akterjem na igrišču in zunaj njega."

"Odločitev upravnega odbora me je po eni strani presenetila, po drugi strani pa so bili na dnevnem redu menda še ostrejši ukrepi, ki so se skozi razprave nekoliko ublažili," pravi direktor Roman Pungartnik. Na vprašanje, ali bi lahko odvzem s pogodbo določenih sredstev pri igralcih povzročil prav nasproten učinek v nadaljevanju sezone (pomanjkanje motiva, želje, borbenosti...), Pungartnik odgovarja: "Seveda je tudi to možno, a če bo prevladal športni motiv, se ne to bi smelo zgoditi. Vsi igralci trdijo, da so cilji še vedno dosegljivi. Če zares verjamejo v to, bodo na igrišču dali vse od sebe. Tudi sam sem prepričan, da imamo dovolj kakovosten igralski kader za izpolnitev ciljev."

Januarja - takrat naj bi bilo znano tudi ime trenerja za novo sezono - se bodo začeli pogovori z igralci o njihovih usodah. Pogodbe po koncu sezone potečejo Edvardu Kokšarovu, Urošu Zormanu, Renatu Vugrincu, Alešu Pajoviču, Miladinu Kozlini in Aljoši Rezarju, že po polovici želi oditi Dragan Gajič (vabi ga Montpellier), prav tako je vprašanje, kaj bo s tistimi, ki imajo veljavne pogodbe za naslednje sezone (Petar Metličić, Carlos Prieto, Mirko Alilović, Nejc Poklar, Momir Rnić, Luka Žvižej...). Če k temu prištejemo še grožnjo generalnega pokrovitelja o drastičnem zmanjšanju sponzorskega vložka (po najbolj črnem scenariju kar za polovico) v klubsko blagajno, ki v tej sezoni "tehta" več kot štiri milijone evrov, je nekaj povsem jasno: ne glede na nizke temperature, ki so sicer običajne za januar, se v mestu ob Savinji obeta zelo vroč uvodni mesec novega leta 2011.