Zadnja obvestila o prepovedi penastih sestavljank v Belgiji so tudi pri nas dvignila veliko prahu in nekateri trgovci so ta izdelek tudi pri nas preventivno umaknili s polic. Ob odpoklicu igrače jo je treba nemudoma nehati uporabljati in jo vrniti prodajalcu, svetujejo na ZPS. Kako starši reagirajo, ko se zgodi kaj podobnega? "Starši so zelo osveščeni in informirani," pravi direktorica podjetja z otroškimi prodajalnami Pikapoka Silva Volgemut. "Ko izvedo za umik igrače, se odzovejo zelo različno," ugotavlja. Kupci imajo pravico igračo vrniti prodajalcu in zahtevati vračilo kupnine. Vendar Volgemutova meni, da so izdelki za otroke pod zelo veliko kontrolo ustreznosti, saj morajo biti varni. "Ne smemo pozabiti dejstva, da se smernice, kaj je varno in ustrezno, ves čas spreminjajo. Torej, kar je bilo lani varno, letos ni več ali obrnjeno, saj se pojavljajo vedno novi standardi o varnosti in ustreznosti."

(Ne)varne igrače

V Sloveniji je bilo lani, do kamor sežejo zadnji zbrani podatki Inštituta RS za varovanje zdravja, v zdravstveni statistiki zabeleženih 26 sprejemov otrok, starih od nič do 14 let, na zdravljenje v bolnišnico zaradi poškodb z igračami, a na IVZ ocenjujejo, da jih je bilo precej več. Zaradi poškodb, ki so nastale pri igri z igračami, so bili v bolnišnici najpogosteje zdravljeni otroci, stari od 4 do 6 let, in otroci, stari od enega do treh let. Mlajši otroci (do 6. leta starosti) so si poškodovali predvsem glavo (udarnine, zlom kosti, poškodbe oči), starejši (od 7 do 14 let) pa roke (zlom podlakti, zlom nadlakti). Poškodbe so nastale pri igri z igračami, ki se uporabljajo kot vozilo, z otroško športno opremo (npr. loparji, rolerji) in igračami za sestavljanje, oblikovanje (na primer kocke). Vzrok za poškodbe so bili največkrat padci na isti ravni, ko se otrok spotakne, na primer ob razmetane kocke ali druge igrače, padci s stola, z igrače-vozila ter udarec ob ali z igračo, še pojasnjujejo na IVZ.

Nadzor nad varnostjo igrač pri nas izvaja zdravstveni inšpektorat. V letošnjem letu so prejeli približno 500 obvestil o nevarnih izdelkih na trgu Evropske unije. Okoli dva odstotka teh izdelkov so našli tudi na slovenskem trgu, dodajajo, a so jih umaknili oziroma odpoklicali s trga. "Polovica teh izdelkov je bila umaknjena s trga zaradi nevarnosti zadušitve, medtem ko so drugi izdelki predstavljali nevarnost za sluh, vid ter druge fizične poškodbe." Zdravstveni inšpektorat je države članice obvestil o 12 nevarnih igračah, najdenih na slovenskem trgu, so nam sporočili. Med njimi so bile igrače, neskladne zaradi svojih kemijskih lastnosti (na primer benzen v flomastrih), igrače z neustrezno embalažo, ali mehanskimi lastnostmi, ki pri padcu igrače predstavljajo nevarnost majhnih delcev. "Do novembra letos smo v Sloveniji vzeli vzorce približno 180 igrač. Vseh rezultatov analiz še nimamo, toda približno polovica igrač je bila ocenjena kot neskladna s pravilnikom," opozarjajo na inšpektoratu. Več kot polovica kršitev je bila na področju označevanja in ustreznosti opozoril na igračah. Druge igrače so bile ocenjene kot neskladne zaradi mehanskih (na primer odtrga se etiketa, nevarnost majhnih delcev) ali kemičnih lastnosti.

Znak CE še ni jamstvo za varnost

Kako naj se podamo v nakupe igrač, svetujejo na ZPS. Kupujmo v zaupanja vredni trgovini oziroma pri zanesljivem spletnem trgovcu. Preberimo vsa opozorila in navodila. Igrač, na katerih ni znaka CE, ne kupujmo, saj je verjetnost, da bo igrača nevarna, večja. "Znak CE nalepi proizvajalec, za v EU uvožene izdelke pa uvoznik. To je 'izjava', da izdelek izpolnjuje vse v EU veljavne varnostne zahteve, in ne 'garancija' za varnost," opozarjajo na zvezi.

Med igračami je treba poiskati tako, ki je primerna starosti, sposobnosti in spretnosti otroka. "Otroku, mlajšemu od treh let, nikoli ne izberimo igrače, opremljene z znakom ali opozorilom, da ni primerna za male otroke," opozarjajo na ZPS in dodajajo, da sem spadajo igrače z majhnimi deli, saj otroci igrače radi vtikajo v usta in bi jih lahko pogoltnili. Igrača naj bo brez ostrih robov in konic in iz obstojnih materialov brez vonja.

Poleg vseh opozoril o ustreznosti igrače morajo biti starši pozorni tudi na tehnološko ustreznost, torej, da se z igračo da početi res vse, kar obljublja, dodaja Marjanovič-Umekova. To je na primer pomembno predvsem pri kakšnih vozilih, ki so praviloma dragi. Tudi navodila morajo biti napisana v slovenščini. Pri videzu pa je treba paziti tudi na estetiko, opozarja. Sploh zelo majhni otroci igračo gledajo ure in ure, to pa je tudi obdobje, ko se oblikuje čut za estetiko, torej, kaj je lepo in kaj ni. Tako da ni vseeno, kako igrača zgleda.