Pri moških naj bi nastopilo šest od desetih najboljših igralcev z lestvice Mednarodne namiznoteniške zveze, pri ženskah pa bo devet igralk tega ranga. Če ne bo odjav v zadnjem trenutku, bo Šaleška dolina gostila oba najboljša z lestvice, Kitajca Ma Longa in Guo Yan, kitajski igralci, ki kraljujejo v tem športu, naj bi nasploh prišli z najboljšo garnituro. Iz samega vrha bo manjkal le Nemec Timo Boll, ki že po tradiciji kaže nezanimanje za velenjski turnir, bo pa zato igral njegov največji evropski tekmec Belorus Vladimir Samsonov, tudi že zmagovalec odprtega prvenstva Slovenije.

Domači turnir bo priložnost tudi za slovenske igralce. Ne sicer za odmevne rezultate, saj z izjemo Bojana Tokiča za zdaj nihče ni konkurenčen, lahko pa se bodo nekaj naučili od svetovne elite. Tokič in še dva - en moški in ženska - bodo sicer nastopili na glavnem turnirju, kar lepo število za turnirje Pro tour (v tujini se jih redno ne udeležujejo) pa jih bo igralo v kvalifikacijah, v katerih bo uspeh vsaka zmaga.

"Proračun tekmovanja znaša 250.000 evrov, večina sponzorjev pa prihaja iz tujine. Nagradni sklad je peti najvišji od vseh turnirjev, po številu tekmovalcev je naše tekmovanje na tretjem mestu. Nastopilo naj bi 381 igralcev iz 43 držav vseh celin. Tak turnir prinaša mnogo dobrih stvari. Tako za Namiznoteniško zvezo Slovenije, ki si z odlično organizacijo vsako leto povečuje ugled, kot za mesto Velenje in vso Slovenijo. Res je, da taka konkurenca zavira možnosti slovenskih igralcev, ki ne morejo do boljših dosežkov, toda mi razmišljamo drugače," je ob predstavitvi dejal direktor in tudi podpredsednik zveze Boris Horvat