UKO Kropa je svoj zenit dosegla že s samo uvrstitvijo v finale, potem ko je po pravi drami v polfinalu ugnala Salonit Anhovo, pred tem pa je do uvrstitve med štiri najboljše v slovenskem pokalu izločila trenutno vodilno ekipo slovenskega prvenstva Calcit Volleyball. V finalnem obračunu je bilo jasno, da Kroparji drugega kot pohval za borbo ne morejo dobiti, saj so odbojkarji ACH Volleyja z naskokom boljši, že ko imajo slab dan, še večja pa je razlika, ko Blejci odigrajo popolnoma zbrano, kot denimo sinoči.

Do rezultata 12:12 v prvem nizu so Kroparji sicer nakazali, da bi bil finale lahko bolj izenačen, a hitro je sledila serija ACH, ki je najprej ušel na 17:12, niz pa sklenil s 25:17. Eno pomembnejših vlog je tokrat prevzel bloker Matej Vidić, ki v letošnji sezoni v ligi prvakov sploh še ni zaigral, v slovenskem pokalu pa je do priložnosti prišel predvsem zaradi omejitve tujcev, saj so lahko v posameznem moštvu le trije – pri ACH so to bili Uroš Kovačević, Vlado Petković in Daniel Lewis. Premoč v znanju, višini, bloku in v praktično vseh odbojkarskih elementih so Blejci dokazali tudi v naslednjih dveh nizih (morda je Kropa prevladovala samo pri začetnem udarcu), ko so naredili serijo zaporednih točk praktično ve dno, ko so se za to tudi odločili.

»Moramo biti zadovoljni, da smo osvojili prvo lovoriko. Imeli smo resen pristop in vse spoštovanje do nasprotnikov ter do samega tekmovanja. Tokrat smo se pomerili proti moštvu, ki je v polfinalu pripravilo veliko presenečenje, to energijo pa je preneslo tudi v finale,« je bil prvi komentar trenerja ACH Volleyja Igorja Kolakovića, ki je v naslednji sapi ocenil še celotno dogajanje na zaključnem turnirju: »Zelo sem presenečen nad kvaliteto slovenskih ekip. Že v polfinalu nismo imeli lahkega dela. Morda kdo podcenjuje moč ostalih slovenskih klubov, a njihovi rezultati v evropskih pokalih dokazujejo, da gre za resne kolektive. Celoten turnir je bil kvaliteten, a ACH je še vedno vrhunska ekipa in pri čakovano je bilo, da ga bomo osvojili.«

Do besede so prišli še glavni akterji – odbojkarji ACH Volleyja. »Zame so vse tekme enake in grem na vseh na polno. Kropa se je izkazala kot dober nasprotnik, našo zmago pa nam je prineslo manjše število napak,« je bil kratek komentar Alena Šketa, njegov soigralec Matevž Kamnik pa je dodal: »Prva lovorika je vedno težka, a sem je zelo vesel, saj je to že moja šesta pokalna lovorika. Čestitam drugouvrščeni ekipi, mojim soigralcem pa seveda za zmago.«

Na koncu so izbrali še najboljše posameznike zaključnega turnirja. Najboljši napadalec je bil Vid Jakopin (ACH), najboljši podajalec Matija Jereb (Kropa), najboljši libero Daniel Lewis (ACH), najboljši bloker Danijel Koncilja (Marchiol Vodi) in najboljši igralec Alen Šket (ACH).