Ker gre za rojenega Splitčana, so mu mnogi v rodni domovini Hrvaški zamerili, da se je prodal "Srbiji", a Pilić je vedno sledil svoji intuiciji. Ne glede, v kakšni funkciji se je znašel, vedno je svoj posel opravil maksimalno profesionalno. "Res je, da je nekoliko nenavadno, da Hrvat opravlja vlogo svetovalca srbske reprezentance, a tako je naneslo," pravi Nikola Pilić, ki je bil s srbskim tenisom povezan že mnogo prej. Svetovno znana je namreč njegova teniška akademija v Münchnu, prek katere je do zvezd prišel marsikateri igralec, med drugim tudi Novak Djoković, ki ima na čase, ki jih je preživel v Nemčiji, lepe spomine: "Pilićeva akademija je fenomenalna. Nekoliko je oddaljena od Münchna, tako da se lahko osredotočite samo na tenis. Nikola je človek, ki ima veliko izkušenj in lahko ponudi veliko nasvetov. Zelo mi je pomagal pri moji karieri, za kar sem mu zelo hvaležen."

Pilić je do zmagoslavja v Davisovem pokalu prišel petkrat, kar mu je uspelo s tremi različnimi reprezentancami. Z Nemčijo je "solatno skledo" osvojil kar trikrat, pri tem pa je moral uporabiti veliko balkanskega šarma, da je v moštvu ukrotil takšna ega, kot sta Boris Becker in Michael Stich. "Nikoli ju ni bilo lahko uskladiti. To je približno tako, kot bi združil Real Madrid in Barcelono ali pa Milan in Inter. To bi bila sijajna ekipa, a enkrat je moral igrati eden, drugič drugi," je o sijajnih nemški igralcih spregovoril Pilić. V tem obdobju med letoma 1988 in 1993 sta Becker in Stich na olimpijskih igrah v Barceloni (1992) tudi osvojila zlato kolajno med dvojicami, s svojimi nasprotji pa sta tvorila izjemno neugodno navezo.

Eden vrhuncev Pilićeve kariere je bil osvajanje Davisovega pokala s Hrvaško leta 2005, ko je pri naših južnih sosedih vladala teniška evforija. Zdelo se je, da nič ne more skaziti idile, a vendarle je počilo tam, kjer je le malo kdo pričakoval. Sprla sta se Nikola Pilić in Goran Ivanišević, vsak pa je javnosti predstavil svoj pogled. Pilić naj bi igralcem razložil, da se je njegova misija na čelu Hrvaške končala ter da vlogo kapetana reprezentance prepušča Ivaniševiću, ta pa je svojo plat zgodbe predstavil z obrazložitvijo, da se Pilić sploh ni želel posloviti, ampak je hotel postati njegov svetovalec, kar Ivaniševiću ni dišalo.

Tako sta znamenita Hrvata kar pet let preživela brez medsebojne komunikacije, njun molk pa je nedolgo nazaj prekinil mlajši Ivanišević, ki je Pilića poklical na domači telefon njegovega prebivališča v Münchnu. "Gospod Pilić, čestitam vam zaradi izjemnega rezultata v Beogradu. Vsaka vam čast," je le del besed, ki jih izrekel Goran Ivanišević. Ker lepa beseda lepo mesto najde, je Pilić pohvalil Goranovo potezo: "Zelo sem vesel, da me je Goran poklical. Pogovarjala sva se v prijetnem tonu, vsi najini nesporazumi pa so pozabljeni. Konec koncev je on še vedno moj igralec, skozi vso njegovo kariero pa sva bila zelo povezana."