"Z uvrstitvami na svetovnem prvenstvu ne moremo in ne smemo biti zadovoljni, posebej po soboti, ko smo pričakovali, da bosta Peter Mankoč in Damir Dugonjič reprezentanci priplavala drugi in tretji finale. Izida obeh v polfinalu sicer nista bila slaba, a nam je zmanjkalo nekaj stotink za finale," je bila prva ocena selektorja slovenske plavalne reprezentance Ronija Pikca, ki je prvič v tej vlogi vodil izbrano vrsto na SP v kratkih bazenih. V slovenskem taboru so imeli precej težav tudi s stvarmi, na katere sami niso imeli vpliva, denimo, ko se je Mankoču strgala plavalna kapa in ko so se mu rosila plavalna očala, grenak priokus pa je pustila tudi diskvalifikacija Anje Klinar. "Na žalost je bila Anja Klinar oškodovana po nepravični kvalifikaciji na 400 mešano, sicer bi se borila za kolajno. Nina Cesar je odplavala osebni rekord in se uvrstila na 11. mesto na 800 prosto, visoko se je spet zavihtela Tjaša Vozel, osebne rekorde je nizal Robi Žbogar, Katja Hajdinjak je dosegla državni rekord na 100 delfin," je še dodal Pikec in za prihodnje napovedal, da bo drugače sestavljal ekipo, ko bosta dve veliki tekmovanji, kot sta bili sedaj EP in SP, v tako kratkem razmiku: "V prihodnje se bomo odločili, kdo bo nastopal kje. Letos se je izkazalo, da je evropsko prvenstvo posameznike po psihološki plati preveč izčrpalo. Za vse nas je bila to nova izkušnja."

Ob tem ne gre spregledati, da je reprezentanca v Dubaju nastopila močno zdesetkana. Kranjčanka Tanja Šmid, letos ena najboljših slovenskih plavalk, se je odločila, da po EP zaključi zimsko sezono, Anja Čarman ni dopotovala zaradi poškodbe, Emil Tahirovič zaradi bolezni, Jernej Godec in Sara Isaković sta zaradi študijskih obveznosti ostala v ZDA, po odpovedi Tahiroviča je bilo prepozno za prijavo Matjaža Markiča. "Vsi so imeli možnost, da pridejo, a iz objektivnih razlogov so se nekateri odločili drugače. Tukaj smo taki, kot smo, pač zdesetkani. Šport je lep, a po drugi strani tudi krut in res se je na tem prvenstvu nekako vse zarotilo proti nam. Manjkali so številni naši najboljši plavalci, zmanjkalo nam je nekaj stotink, oškodovani smo bili po sodniški napaki. Že od začetka smo se soočali s težavami," je Pikec zmajeval z glavo.

Čeprav je bila odprava v Dubaj neuspešna, je slovenski selektor še enkrat poudaril, da bo vztrajal pri svoji formuli sestavljanja reprezentance, kjer ima možnost za preboj v izbrano vrsto širši krog tekmovalcev: "Mladi prihajajo, dosegajo dobre izide in imajo vzpodbudo. En neuspeh na velikih tekmovanjih nas ne sme ustaviti. Tudi tukaj so mladi več ali manj posegali po osebnih rekordih, ki pa ostajajo skriti za najvišjimi pričakovanji in tudi njihovi nastopi bi izpadli v drugačni luči, če bi bili tukaj z vsemi najboljšimi in se morda vrnili celo s kakšno kolajno." A ne glede na to, kakšni so rezultati, je v športu hitro potrebno gledati naprej. "Že prvega marca se začenja lov na olimpijske norme za London. Vse skupaj je po novem spremenjeno in večina tekmovalcev bo morala loviti normo A za nastop v Londonu, kar bo težko, saj bo B-standard dovolj le teoretično. Največja tekma pa bo svetovno prvenstvo v Šanghaju, kamor bomo šli v najmočnejši postavi in z visokimi pričakovanji," je zaključil Pikec.