"Za zdaj še ne vem, v kašnem stanju je družba Tom. Na podlagi podatkov, ki jih bom danes dobila, bom začela pregledovati posamezna področja poslovanja," je včeraj povedala Ercegova. Tomovi delavci v Mokronogu so že opravili inventuro, zdaj jo opravljajo še v Slovenj Gradcu, kjer pa je po besedah Ercegove bistveno manj zalog.

"Terjatve, ki jih imajo delavci, so prednostne, sem spadajo zadnje tri plače pred prenehanjem delovnega razmerja, odpravnine, morebitne odškodnine za poškodbe pri delu in nadomestilo za neizkoriščen dopust v zadnjem letu poslovanja. Ocenjujem, da bo kar nekaj stečajne mase namenjene za poplačilo teh terjatev." Tako kot delavci je prednostni upnik tudi država, vodstvo Toma namreč vse od februarja za zaposlene ni plačevalo socialnih prispevkov.

"Za nas to pomeni konec ene zgodbe, hkrati pa začetek nove. Nekaj delavcev je že poskrbelo za svojo prihodnost, večina pa jih bo po mojem mnenju izkoristila prve tri mesece na zavodu za zaposlovanje," je dodala sindikalistka v Tomu Andreja Žago. Upniki imajo sicer čas za prijavo terjatev do 16. marca prihodnje leto.