"S samimi uvrstitvami tukaj ne moremo in ne smemo biti zadovoljni, posebej po soboti, ko smo pričakovali, da bosta Peter Mankoč in Damir Dugonjič reprezentanci priplavala drugi in tretji finale. Izida obeh v polfinalu sicer nista bila slaba, a nam je zmanjkalo nekaj stotink za finale. Eno finale je vsekakor manj od pričakovanj," je celotno sliko nastopov ocenil Pikec.

Seveda pa je imela reprezentanca tudi številne dobre posamične nastope. "Na žalost je bila Anja Klinar oškodovana po nepravični kvalifikaciji na 400 mešano, sicer bi se borila za medaljo. Nina Cesar je odplavala osebni rekord in se uvrstila na 11. mesto na 800 prosto, visoko se je spet zavihtela Tjaša Vozel, osebne rekorde je nizal Robi Žbogar, Katja Hajdinjak je dosegla državni rekord na 100 delfin," je še povedal Pikec in dodal, da je bil letos položaj poseben, saj so plavalci v 14 dneh nastopili na svetovnem in evropskem prvenstvu. "V bodoče se bomo odločili, kdo bo nastopal kje. Letos se je izkazalo, da je evropsko prvenstvo posameznike po psihološki plati preveč izčrpalo. Za vse nas je bila to nova izkušnja."

Ob tem ne gre spregledati, da je reprezentanca v Dubaju nastopila močno zdesetkana. Kranjčanka Tanja Šmid, letos ena najboljših slovenskih plavalk, se je odločila, da po EP zaključi zimsko sezono, Anja Čarman ni dopotovala zaradi poškodbe, Emil Tahirovič zaradi bolezni, Jernej Godec in Sara Isaković sta zaradi študijskih obveznosti ostala v ZDA, po odpovedi Tahiroviča je bilo prepozno za prijavo Matjaža Markiča. "Vsi so imeli možnost, da pridejo, a iz objektivnih razlogov so se nekateri odločili drugače. Tukaj smo taki kot smo, pač zdesetkani. Šport je pač lep, a tudi krut in res se je na tem prvenstvu nekako vse zarotilo proti nam. Manjkali so številni naši najboljši plavalci, zmanjkalo nam je nekaj stotink, oškodovani smo bili po sodniški napaki. Že od začetka smo se soočali s težavami, ..."

Ne glede na neuspeh pa je Roni Pikec še enkrat poudaril, da bo vztrajal na svoji formuli sestavljanja reprezentance, kjer se vrata nekoliko širše odpirajo tekmovalcem. "Mladi prihajajo, dosegajo dobre izide, imajo vzpodbudo. Ena taka tekma nas ne sme ustaviti. Tudi tukaj so mladi več ali manj posegali po osebnih rekordih, ki pa ostajajo skriti za najvišjimi pričakovanji in tudi njihovi nastopi bi izpadli v drugačni luči, če bi bili tukaj z vsemi najboljšimi in se morda vrnili celo s kakšno medaljo."

Selektor Pikec je pred vrnitvijo v domovino že razmišljalo ciljih za leto 2011. "Že 1. marca se začenja lov na olimpijske norme za London. Vse skupaj je po novem spremenjeno in večina tekmovalcev bo morala loviti A normo za nastop v Londonu, kar bo težko, saj bo B standard dovolj le teoretično. Največja tekma pa bo svetovno prvenstvo v Šanghaju, kamor bomo šli v najmočnejši postavi in z visokimi pričakovanji."