V zanimivem zaključku je Fak pridrsal na peto mesto. Skupaj z Andrejo Mali, Tejo Gregorin in Klemenom Bauerjem je tudi v nedeljski idili - v nemara najbolj zanimivi ekshibicijski tekmi pred najštevilčnejšo publiko treh tekmovalnih dni z okoli 1500 zvečine tujimi navijači - pripeljal na ugledno mesto, tik ob zmagovalni oder, kamor tako želijo. Biatlonec iz Mrkopalja je bil v soboto še bližje, na četrtem mestu, stopničke je zgrešil za manj kot deset sekund.

Prav v mešani štafeti, disciplini hitrega in natančnega streljanja, ki je izredno udarna, saj vse reprezentance lažje najdejo po dve biatlonki in dva biatlonca kot četverico za klasično štafeto, ima Slovenija že lep niz vključno s četrtim in petim mestom na svetovnem prvenstvu. Na tekmi so dokazali, da domače strelišče pod Viševnikom ni uročeno. Poleg Američanov (11. mesto) s petimi dodatnimi naboji za podrtih 40 tarč so bili s sedmimi popravami celo drugi najnatančnejši. Na koncu so bili za le 44 sekund oddaljeni od Švedske, Ukrajine, Francije in Rusije, ki so v napetem četveroboju obračunali za zmago šele v zadnji tretjini zadnje predaje. Ob tem so Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, Fredrik Lindstom in mož odločitve Carl Johan Bergman nastopili brez sobotnega zmagovalca Bjorna Ferryja.

"Sem jim pa na startu dala vetra," se je po hitrem startu in vodstvu v prvi predaji smejalo Andreji Mali. Na strelišču je bila popolna, vendar Francozinji Brunet, Slovakinji Kuzmini, Rusinji Slepstevi, Švedinji Ekholmovi in prvi dami sezone Kaisi Makarainen ni mogla slediti v smučini. "Če sem v soboto kasirala več kot dve minuti, ne morem dan kasneje vse preleteti. Bomo med peterico," je bila po svojem nastopu, ko je Teji Gregorin predala kot deseta z zaostankom ene minute in 22 sekund, optimistična Kamničanka.

Teja Gregorin je še enkrat imela največ težav v streljanju stoje, a je s četrtim časom napredovala na sedmo mesto (zaostanek 1 minuta in 32 sekund). Njen sosed Klemen Bauer je na 1,5 kilometra daljšem moškem delu proge poskušal nemogoče, zaostanek pa spravil na 57 sekund. "Priznam, tvegal sem. Če sem hotel kaj pridobiti, ni bilo druge izbire. Vseeno sem kljub trem popravam opravil hitro," je Klemen Bauer opisal svoj nastop, za katerega se je potrudil z drugim časom teka. "Štafeta je posebna tekma. Res sem se potrudil, saj gre tudi za ostale. Želel sem popraviti katastrofalno 79. mesto v soboto, da bom z boljšim občutkom zaključil niz devetih decembrskih tekem," je kot šesti po predaji zadovoljen zapuščal Pokljuko, vsaj za nekaj dni.

Prav v štafeti se je videlo, kakšna okrepitev je Jakov Fak. Ne samo, da je dobil polno zaupanje za vedno izredno pomembno zaključno potezo, odlikuje ga tudi taktična pretkanost. Italijana Lukasa Hoferja, ki je bil v soboto le dve mesti za njim na šestem mestu, je ugnal v treh potezah. Z zadnjega strelskega postanka mu je najprej nalašč držal visok ritem, da ga je utrudil, ga potem počakal, v finišu pa mu je dal vetra. "V prvi motokros sem mu navil, da sem preveril, kako močan je, potem sem ga držal nekaj časa le taktično za seboj, v zadnjem klancu pa napadel. Peter Dokl je priča, da ni imel možnosti," je Fak brez lastne hvale poskušal najti očividce pri potezi dneva. Trener Uroš Velepec ga je potem koval v zvezde, da takega dinamita v nogah in rokah, kot ga ima Fak lahko v zaključku, nima nihče.