Direktor UVK Jani Soršak izsledkov preiskave avtobusnih podjetij ni želel komentirati, "ker postopek še ni končan". Po naših informacijah pa bo UVK proti avtobusnim podjetjem, ki naj bi kršili zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbo o delovanju Evropske unije, v kratkem izdal odločbe o kršitvah zakonodaje. Tako kot v podobnih postopkih bo po vsej verjetnosti sledil prekrškovni postopek. Najvišja globa, ki jo UVK lahko izreče zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje, znaša deset odstotkov letnega prometa v zadnjem letu.

Nobeno avtobusno podjetje - Alpetour, Integral Brebus, Avrigo, Integral voznik, Izletnik Celje, MPOV, Integral stojna, Avtobusni promet Murska Sobota, Koratur, Kam-bus, Integral Zagorje, Veolia Transport Ljubljana, Veolia transport Štajerska in Veolia Dolenjska in Primorska - proti katerim je UVK sprožil postopek, pa ne bo imelo koristi od dogovarjanja pri delitvi trga linijskih avtobusnih prevozov. Na državni direkciji za ceste namreč razlagajo, da je bil razpis razveljavljen. Razlog za to je bil v tem, da je skupna vsota po šestih koncesijskih območjih ponujenih letnih nadomestil bistveno presegla razpoložljiva finančna sredstva ministrstva za promet za financiranje javne službe v prihodnjem letu. "Zato poteka sklepanje aneksov k obstoječim pogodbam, ki bodo veljali do konca junija prihodnje leto. Takšno rešitev nam omogoča zakonodaja. V vmesnem času pa bo ministrstvo za promet pripravilo nov razpis," razlagajo v direkciji za ceste. Dodajajo, da sicer niso pristojni za oceno preiskave UVK, "pozdravljamo pa aktivnosti vseh pristojnih organov, s katerimi se preverja transparentnost postopkov in racionalno porabo proračunskih sredstev".

Darko Šafarič, direktor podjetja Izletnik Celje, zagotavlja, da se družbe divizije avtobusni prevozi skupine Viator&Vektor niso dogovarjale o delitvi trga linijskih prevozov. Poleg Izletnika Celje je UVK sprožil preiskavo proti trem avtobusnim podjetjem skupine Viator&Vektor - Stojna Kočevje, Integral Zagorje in Koratur.

V skupini Veolia Transport, kamor spadajo podjetja Veolia Transport Ljubljana, Veolia Transport Štajerska in Veolia Transport Dolenjska in Primorska, so nad uvedbo postopka UVK presenečeni. "Zanikamo navedbe o sporazumnem nastopanju in oblikovanju ponudb za javno naročilo. Ko smo izvedeli za uvedbo postopkov, smo UVK prosili, da nam pošlje podatke, na podlagi katerih je sprožil postopek, vendar je našo prošnjo zavrnil, tako da zadeve ne moremo komentirati," dodajajo.

Podobno tudi vodja trženja v Alpetourju Damijana Marn zagotavlja, da se avtobusni prevozniki med seboj niso dogovarjali o delitvi trga linijskih prevozov. Sonja Zore, direktorica družbe Kam-Bus, ki je skoraj v stoodstotni lasti Alpetourja, ta pa zanika očitke o dogovarjanju pri delitvi trga linijskih prevozov, razlaga: "Ker se ne čutimo krive za očitane kršitve v nadaljnjih postopkih, pričakujemo oprostitev teh." Direktorica novomeškega avtobusnega prevoznika Integral voznik Jasna Jurglič Pečjak pa razlaga, da je bila njihova ponudba oddana v skladu z navodili iz razpisne dokumentacije direkcije za ceste.

sebastjan.morozov@dnevnik.si