"Brez večjega tveganja sem prišel do zmage. Bilo je težko, vendar zabavno. Z mislimi sem že pri novoletni turneji. Ker sem to lovoriko že osvojil, bom nastopal sproščeno. Imam zelo dober občutek," je povedal Andreas Kofler po dvojni avstrijski zmagi, saj je Morgenstern s sedmega mesta napredoval na drugo.

Le malo je manjkalo, da v soboto med osmoljenci ne bi bil tudi Morgenstern, saj se mu je pred finalnim skokom pokvarila zadrga na dresu, zato je vodilni Poljak Adam Malysz (imel je štiri desetinke točke prednosti) sam predlagal, da skoči pred njim, medtem pa je šampion z avstrijske Koroške odpravil napako. "Ko sem zagledal pokvarjeno zadrgo, se mi je srce za trenutek kar ustavilo. Na srečo sem s pomočjo ljudi, ki so bili na vrhu zaletišča, le odpravil težavo, zaprl kombinezon in skočil daleč," je po sobotni tekmi povedal 24-letni Thomas Morgenstern in po včerajšnji tekmi dodal: "Zadovoljen sem, ker je Kofler zmagal. Na naslednji tekmi v Oberstdorfu bom favorit. Najprej želim preživeti nekaj časa z družino, upam pa na nove dobre skoke na novoletni turneji."

Še najbolj je avstrijsko zračno eskadriljo ogrožal Poljak Adam Malysz, ki je bil v soboto drugi, včeraj pa tretji, kamor se je prebil s 17. mesta po prvem nastopu. "Če hočem na vrh zmagovalnega odra, bom moral pokazati še boljše skoke. Favorita na novoletni turneji bosta Morgenstern in Kofler, vendar imam možnost, da se kosam z njima, če bom še naprej skakal na tako visoki ravni," je povedal 32-letni Adam Malysz.

Potem ko so Slovenci v soboto drugič v letošnji sezoni že po polovici tekme pospravili opremo in ostali brez finalnega nastopa (Tepeš je bil celo diskvalificiran, ker je po slabem skoku pokazal znak nezadovoljstva s palcem, obrnjenim navzdol, a trdi, da gesta ni bila namenjena žiriji), so včeraj s 17. mestom Petra Prevca (9. po prvi seriji) in 27. Jurija Tepeša (19. po prvi seriji) le popravili bled vtis in z nekaj boljše volje odšli na sklepne priprave za novoletno turnejo. Pred prvim vrhuncem sezone veliko dela čaka predvsem Roberta Kranjca (včeraj obtičal že v kvalifikacijah in prehitel le štiri tekmovalce) in Mitjo Mežnarja (47. mesto). Prevc je na tretji tekmi v Engelbergu le prišel do točk, potem ko se v petek in soboto ni uvrstil v finale, čeprav je bil v kvalifikacijah obakrat šesti.

"Ne vem, če bi govoril preveč o sreči, ki nam je pripomogla k nedeljskima rezultatoma. Mogoče v prvem skoku, vendar v finalu sta oba skočila zelo solidno. Tepeš je sicer v prvi seriji naredil boljši skok kot v finalu, kjer je imel tudi slabše pogoje. Zanj sem zelo vesel, ker je prišel do drugih točk v karieri na 120-metrskih skakalnicah. Razlike so bile zelo majhne. Če bi Peter Prevc skočil dva metra več, bi bil lahko tudi pet mest višje. Še vedno to niso čisto pravi naši skoki, so pa korak naprej. Sedaj nas čakata dva dni treninga skokov doma, za božič pa bomo malce odklopili vse skupaj in spočili glave," je po tekmi povedal slovenski selektor Matjaž Zupan, ki je bil včeraj precej boljše volje, potem ko je bil po sobotnem črnem dnevu povsem potrt, saj včasih tudi trener težko razume, zakaj stvari ne gredo po pričakovanjih.