Biatlonec iz Mrkopalja je še enkrat dokazal, da zmore pritisk velikih tekem, in pokljuške preizkušnje imajo zagotovo status malega svetovnega prvenstva vsaj za gostitelje. Tako je v soboto kar sam s četrtim mestom poskrbel, da 1000 gledalcev kljub zimski idili ni zaman zmrzovalo, kot se je ob neuspehu bal v četrtek. S startno številko 43, ki jo je nosil tudi ob četrtem mestu v Östersundu, je tudi pred starši in dekletom Matejo, pokazal, kaj zmore. Pritisk, ki ga ostali niso vzdržali.

Da ima Fak zares vse odlike, se je videlo tudi po podrobnostih. Ena je bila drzno prehitevanje Avstrijca Landertingerja izza zavetrja na najbolj divjem spustu z Mesnevca, ko je lovil zaostanek za zmagovalcem Švedom Ferryjem, Norvežanom Boem in Nemcem Greisom. "Landertingerju sem sledil čez ves klanec. Sicer težko, ker je izjemen tekač. A le tako lahko izkoriščam zavetrje navzdol, da sem šel mimo. Sicer me je tudi s palico po glavi, a je to le cena tega. Biatlon ni samo postaviti se na smuči in streljati, razmišljati je treba tudi o drugih stvareh," je Jakov Fak dal vedeti, da mora včasih razmišljati kot Einstein.

Tudi obliže proti mrazu, ki jih drugi uporabljajo za obraz, je nalepil na nart na roki ter tako rešil težavo s prezeblimi rokami. "Prekrvavljenost prstov je ključna za natančno streljanje. S tem imam sicer toliko dela, kot bi imel še enega otroka, vendar lani prstov na nekaterih tekmah nisem niti čutil. Izbrali smo tudi zmagovito Mestotitschevo taktiko in korekcij na dioptru pred streljanjem nismo delali. Izkazalo se je kot dobro," je opisal del mojstrovine na strelišču.

Zanimiva je bila pripomba Uroša Velepca, ko smo mu omenili ugotovitev Faka, da še ni v pravi tekaški formi: "Kaj pa on ve. Saj tudi drugi ne morejo sprintati vseh deset kilometrov, to lahko le redki in redkokdaj. In če si v formi, še ne pomeni, da je vse lahko in da ni treba trpeti."

Kako Fak spoštuje tudi nepisana pravila, se je videlo tudi na tiskovni konferenci po tekmi. Organizatorji so pripravili štiri stole za najboljšo trojico in najboljšega domačina, a ni želel prisesti, ampak je modro odšel v ozadje, kjer je poslušal, kaj so povedali prvi trije. "Če je Norvežan Boe omenjen kot talent, potem bi lahko mene imeli še za večjega. Prav gotovo doslej nisem imel takih pogojev kot on," je bila ena od ugotovitev Faka, ki je dodal še: "Sedaj sem osmi v svetovnem pokalu, kar je več od načrtov pred sezono, ko sem omenil petnajsto mesto. Temu bom sledil. Če bom tu ostal, bo super. Pritiska na naslednjih tekmah si ne bom delal, saj si ga največ lahko narediš sam, če padeš pod vpliv drugih. Tukaj smo imeli le dve priložnosti in to je preraslo v breme. A zadnji meseci so me naučili, da se je treba boriti iz dneva v dan. Takšno je življenje."