Prvi zvezdnik svetovnega prvenstva v 25-meterskih bazenih v Dubaju je bil brez dvoma ameriški plavalec Lochte, nosilec treh zlatih olimpijskih medalj, na pravkar končanem SP pa je osvojil sedem odličij. Mnogi so napovedovali, da bo ameriški plavalni zvezdnik presegel svetovni rekord na 100 metrov mešano, ki je še vedno v lasti Slovenca Petra Mankoča, vendar mu to ni uspelo. Mankoč je z osmim mestom na 100 m delfin dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na letošnjem SP.

Na 200 metrov hrbtno je novo zlato medaljo osvojil Lochte s časom 1:46,68 in rekordom prvenstev, za 2,41 sekunde je premagal drugouvrščenega rojaka Tylerja Claryja, tretje mesto je osvojil - po mnenju mnogih prvi tekmec Lochetju - Avstrijec Markus Rogan. Še eno zlato odličje v zaključnem dnevu je Američan osvojil na 100 metrov mešano s časom 50,86. Z lahkoto je premagal Nemca Markusa Dieblerja in Rusa Sergeja Fesikova. Tretjo zlato medaljo je Lochte osvojil z ameriško štafeto 4 x 100 m, ki je plavala rekord prvenstev s časom 3:20,99. Na drugo mesto se je uvrstila reprezentanca Rusije, tretji so bili Brazilci.

Na 100 metrov prosto je prvo mesto osvojil Brazilec Cesar Cielo Filho s časom 46,74 in postavil rekord prvenstev. Za njim sta se uvrstila Francoz Fabien Gilot, tretji je bil Nikita Lobonicev. Cielo je že osvojil zlato odličje na 50 metrov prosto, z današnjim naslovom pa je svetu pokazal, da je nesporni kralj na kratkih razdaljah. Na polovici razdalje je plaval hitreje od svetovnega rekorda, vendar so mu v drugi polovici pošle moči in ni se izšlo za nov svetovni rekord.

Na 50 metrov hrbtno je zmago slavila kitajska plavalka Jing Zhao, ki je s časom 26,27 postavila rekord prvenstev. Premagala je Avstralko Rachel Goh, ki je bila druga, na tretjem mestu je končala Španka Mercedes Peris Minguet.

Na 200 metrov prsno je zmago slavila Američanka Rebecca Soni s časom 2:16,39 in rekordom prvenstev. Premagala je Kitajko Ye Sun in dansko plavalko Rikke Moeller Pedersen.

V šprinterski preizkušnji na 50 m prsno je zmago in rekord prvenstev slavil Brazilec Felipe Silva s časom 25,95. V izenačeni tekmi je premagal drugouvrščenega Južnoafričana Camerona Van Der Burgha in trejeuvrščenega Norvežana Aleksandra Hetlanda.

Nov rekord prvenstev je padel v disciplini 100 m delfin, ki ga je postavila Avstralka Felicity Galvez, s časom 55,43. Premagala je Švedinjo Therese Alshammar in Američanko Dano Vollmer.

Na 50 metrov prosto je na najvišjo stopničko stopila Nizozemka Ranomi Kromowidjojo, ki je najkrajšo razdaljo preplavala s časom 23,37. Srebrno medaljo je osvojila njena rojakinja Hinkelien Schreeder, bronasto odličje pa je odšlo na Bahame, osvojila ga je Arianna Vanderpool-Wallace.

Na 200 metrov delfin je v izjemno izenačenem plavanju najhitreje plaval Južnoafričan Chad Guy Bertrand Le Clos, ki je postavil čas 1:51,56. Za njim je za 0,05 zaostal Brazilec Kalo Almeida, za 0,11 pa je zaostal Madžar Laszlo Cseh. Na 1500 m prosto je zmago slavil Maročan Oussama Mellouli, ki je plaval afriški rekord s časom 14:24,16. Na drugo mesto je uvrstil Danec Mad Glaesner, tretji je bil Madžar Gergely Gyruta. Na 200 metrov prosto so se pomerila dekleta, zmaga je odšla v Francijo. Z rekordom prvenstev in časom 1:52,29 je slavila Camille Muffat, druga je bila Američanka Kathyrn Hoff, tretja pa Avstralka Kylie Palmer.