Kofler je na zadnji tekmi smučarskih skakalcev pred novoletno turnejo prekinil zmagoviti niz štirih zmag rojaka Thomasa Morgensterna. Drugi ej bil danes ravno Morgenstern, ki je po prvi seriji zasedal 7. mesto, v finalni seriji pa je izjemnim skokom vodil vse do skoka Koflerja, a je ta s 135 metri potrdil prvo mesto. Tretje mesto je z odličnim drugim skokom osvojil poljski veteran Adam Malysz.

Zmagovalec tekme Kofler, dobitnik zlatega odličja iz ekipne tekme na olimpijskih igrah v Vancouvru, je po tekmi dejal: "Brez večjega tveganja sem prišel do zmage. Bilo je težko, vendar zabavno. Zdaj se želim spočiti in pridobiti novo energijo za naslednje tekme. Z mislim sem že pri novoletni turneji. Že sem osvojil ta naslov, zato bom nastopal sproščeno. Imam res dober občutek."

Do tekme je bil nepremagljiv Morgenstern, ki je zmagoval z lahkoto, na tekmi v Engelbergu pa mu je načrte prekrižal prav reprezentančni kolega: "Celoten vikend je bil fenomenalen, vendar naporen. Na koncu je bil več kot uspešen. Prva serija je bila zahtevna, vendar sem dobro skočil. V finalni seriji sem moral napasti. Presrečen sem, ker sem na vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zadovoljen sem, ker je Kofler zmagal. Na naslednji tekmi v Oberstdorfu bom favorit. Najprej želim preživeti nekaj časa z družino, upam pa na nove dobre skoke na novoletni turneji."

Po osmi tekmi svetovnega pokala sledi novoletna turneja sta do novih točk prišla dva slovenska skakalca. O načrtih pred novimi tekmami in o razpletu tekme je spregovoril trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan: "Jurij je v prvi seriji naredil boljši skok kot v finalu, kjer je imel tudi slabše pogoje. Zanj sem zelo vesel, saj je prišel do drugih točk v karieri na 120 metrskih skakalnicah, tako da za njega nimam česa reči. Tudi za Petra sem seveda vesel, da je dosegel točke. Videli smo, da so bile razlike danes zelo majhne. Če bi Peter skočil dva metra več, bi bil lahko tudi pet mest višje. Vseeno to niso tisti čisto pravi naši skoki, je pa korak naprej. Zdaj nas čakata dva dni treninga doma ter seveda tudi kondicijski treningi, za božič pa bomo malce odklopili vse skupaj in si spočili glave."

Slovenska reprezentanca je na tekmi nastopila s tremi tekmovalci. Po prvi seriji je Prevc zasedal 9. mesto, v drugi seriji pa je s skokom 126 metrov končal na 17. mestu. Tepeš je tekmo končal na 27., Mitja Mežnar (111,5 m/89,2) pa je zasedel 47. mesto. Skozi kvalifikacije se ni uspelo prebiti Robertu Kranjcu, ki je bil prekratek in je za sabo pustil le štiri tekmovalce.

Nordijska kombinacija: V Ramsauu znova zmagal Avstrijec Stecher

Avstrijec Mario Stecher je dobil tudi drugo tekmo nordijskih kombinatorcev v Ramsauu. Po novih slovenskih točkah je dišalo po skakalnem delu, ko je bil Mitja Oranič 36., a na koncu ne on in ne Gašper Berlot nista pritekla med najboljših trideset.

Bližje temu je bil tokrat Oranič, ki je bil po skokih prvič letos boljši od Berlota, 36. mesto po skokih je bilo za solidnega tekača dobro izhodišče za napad. Tega je Tržičan tudi uprizoril, se že prebil na 29. mesto, a v zadnjih kilometrih teka popustil in izgubil nekaj mest. Za Berlota pa je bilo že po skokih jasno, da novih točk ne bo osvojil, saj z 41 skakalnim dosežkom v teku ni imel prav nobenih možnosti.

Stecher je vodil že po skokih, v katerih si je priboril štiri sekunde prednosti pred rojakom Bernhardom Gruberjem in osem pred Norvežanom Espenom Rianom. Po prvem krogu (2,5 km) je bil vrstni red na vrhu že premešan, saj se je s šestega mesta na drugo za Stecherja prebil mladi Italijan Alessandro Pittin, sledil pa mu je Johannes Rydzek iz Nemčije. A slednja nista zdržala do konca. Za Stecherja so prišli drugi tekmovalci, na drugo mesto se je prebil Nemec Tino Edelmann, na tretje pa njegov rojak Eric Frenzel.

Najboljše nordijske kombinatorce na svetu zdaj čaka malce odmora od svetovnega pokala, ki se bo nadaljeval 8. januarja. Slovenske kombinatorce pa že v nedeljo, 26. decembra, čaka državno prvenstvo v Kranju.