Namesto mesta med najboljšimi sem na mah pri številki 70. Ničesar več ni mogoče popraviti, lahko le usmerim upanje na naslednjo tekmo. Občutek imam, da 'motor' dobro dela. To je edini recept v biatlonu," je naša najbolj izkušena biatlonka Tadeja Brankovič razkrila razmišljanja, ki jih navrže tistih 30 sekund na strelišču. To je na uvodni tekmi na Pokljuki odpihnilo višja pričakovanja zimskih lovcev, ne samo njej. Vsem biatloncem, Klemenu Bauerju, Janezu Mariču in Jakovu Faku. In tudi Petru Doklu, ki kot pravi ostrostrelec ni znal zadeti. Skupno 24 zgrešenih tarč od 80 je porazna statistika. Edini izjemi sta bili Teja Gregorin (9. mesto) in Andreja Mali (36.), ki sta zgrešili tri oziroma dve tarči, a sta vseeno upali, da bosta natančnejši.

Pravijo, da je več kot 70 odstotkov biatlona v glavi. Prav zato se bo na današnjem sprintu biatlonska ruleta obračala drugače. Za dva strelska postanka se bolj nestabilni strelci lažje zberejo kot za štiri, večji vpliv pa ima ob kazenskem krogu (okoli 25 sekund) namesto minute pribitka tudi tek. Analiza teka v četrtek je zelo zanimiva in tudi razkriva domet. Gregorinova je na posamični tekmi dosegla sedmi tekaški čas, Bauer desetega, Marič 32., Brankovič-Likozarjeva 33., Malijeva 38., Fak 40. Ob tem razlike niso bile velike. Neunerjeva je Gregorinovo ugnala za minuto, Berger Bauerja le za 38 sekund, Mariča za 1:33, Faka 1:42… Konkurenca med biatlonci je dvakrat bolj zgoščena kot med biatlonkami. Za sprint je treba upoštevati, da je razdalja pol krajša (10 oziroma 7,5 km), časovno pa to ne pomeni tudi prepolovljenega zaostanka. Prav v tej "matematiki" je tudi del pričakovanj.

Druga zgodba je nedeljska mešana štafeta, disciplina, ki ima malo podobnih v drugih panogah. Atraktivna tekma, a še večja loterija kot sprint. Po dva biatlonca in dve biatlonki za štafeto. Tekaška proga je krajša (6 oziroma 7,5 km), streljanje popravljajo z rezervnimi naboji (vzame okoli 8 sekund), prav slovenska reprezentanca pa goji visoka pričakovanja. Trenerja Velepec in Kos postave še nista razkrila, a velikih dvomov ni: Gregorin, Mali, Bauer, Fak. Le Janez Marič lahko z dobrim nastopom prekriža vnaprejšnje načrte. Vendar bo trener Uroš Velepec, ki ima večji vpliv kot češki strokovnjak na istem položaju, s težkim srcem uvrstil nekdanjega varovanca v štafeto. Sprint bo tudi bitka za status znotraj ekipe. Zanimivo bo.

Za konec tedna je napovedano sneženje in polarne temperature, ki običajno upočasnijo smučino. Razlike v teku se povečajo, nekaj tudi na račun zahtevnejše priprave smuči. Danes bo zagotovo tudi to vplivalo na dosežke. Švedska reprezentanca je kot prva, po vzoru švedske tekaške reprezentance, na Pokljuko pripeljala popolno opremljen servisni tovornjak. Njihovi serviserji namesto v "wax" kabinah oziroma zabojnikih delajo v tovornjaku. Prav vložek v pripravo smuči se v biatlonski karavani povečuje. Verjetno premo sorazmerno z naložbami v nedovoljeno medicino. Tudi biatlonski antidopinški program koga izvrže, kot je na Pokljuki Finca Paava Puurunena zaradi previsokega hematokrita. Dobil je kratek suspenz "zaradi zdravstvenih razlogov". Temperaturo v biatlonskih vrstah pa je dvignila tudi preiskava švedske policije, ki preiskuje snovi iz vrečke, odvržene v hotelu v Oestersundu, v kateri so bivali biatlonci Rusije, Belorusije in Nemčije. Šlo naj bi za testosteron feroglobin in imunal, eden od njih je na prepovedani listi WADA. Lastnik je zagotovo na Bledu, a je lahko brez skrbi. Slovenska policija ga ne lovi.