Čeprav so Avstrijci zaradi poškodb ostali brez Davida Zaunerja in Gregorja Schlierenzauerja, še naprej pometajo s konkurenco in le malo je manjkalo, da niso zasedli kar prva štiri mesta. To jim je preprečil Finec Matti Hautameki, ki se je zrinil na četrto mesto pred Martina Kocha. Devetnajstič v zgodovini svetovnega pokala se je pripetilo, da so bili na prvih treh mestih tekmovalci iz iste države, že dvanajstič je to uspelo Avstriji. Morgenstern je s tretjo letošnjo zmago in sedemnajsto v karieri še utrdil vodstvo v svetovnem pokalu, čeprav ga je rojak Kofler (lanski zmagovalec novoletne turneje) z najdaljšim skokom dneva 140 metrov preskočil za kar tri metre.

Kaj pomeni odbitek zaradi vetrne izravnave, je občutil tudi Slovenec Robert Kranjec, ki je s skokom 130 metrov dosegel sedmo daljavo serije, a je dosežek zadostoval šele za 20. mesto. Kranjec je drugič v letošnji zimi osvojil točke svetovnega pokala, Jurij Tepeš je s 30. mestom prišel sploh do prve točke v sezoni in zaslužka 100 švicarskih frankov. Peter Prevc, ki je bil v kvalifikacijah šesti, je na 32. mestu zgrešil točko svetovnega pokala za dve desetinki, Mitja Mežnar je bil dvainštirideseti.

"Končno smo tudi na tekmi naredili korak naprej. Morda se sliši malce čudno, a z doseženim smo zadovoljni. Želimo si še višjih uvrstitev, vendar moramo biti strpni in umirjeni. Počakajmo, da fantje skozi tekme dobijo samozaupanje in skozi rezultate potrditev dela," je bil umirjen slovenski selektor Matjaž Zupan, potem ko so se po slabem začetku sezone pojavile prve kritike.

Danes in jutri (oba dneva začetek ob 13.45) bosta v Enegelbergu zadnji tekmi pred prvim vrhuncem sezone - novoletno turnejo. Tekmovalci v celinskem pokalu bodo tekmovali v Erzurumu v Turčiji, kjer so zgradili moderni skakalnici za univerzijado prihodnje leto. Prireditelji so imeli veliko težav zaradi pomanjkanja snega, med osmerico slovenskih tekmovalcev pa bo letos prvič na mednarodni tekmi tudi Primož Peterka. Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala v letih 1997 in 1998 ni član nobene reprezentančne selekcije, ampak se je pripravljal v zasebni režiji pod vodstvom Bineta Norčiča, kateremu je kakšen nasvet podelil tudi nekdanji skakalni as Primož Ulaga, trenutno direktor trženja na Smučarski zvezi Slovenije.