Ponedeljek, 20. decembra

Državni zbor bo končal letošnjo sezono rednih zasedanj z nekaj splošnimi razpravami. Med drugim bodo debele tri ure razpravljali o tem, kako spremeniti poklicne kvalifikacije za zobozdravnike in še dodatne skoraj tri o zakonu za že v interventnem zakonu o proti kriznih ukrepih potrjeno tričetrtinsko zamrznitev plač državnim uslužbencem. S tem zadnjim dnem decembrskega zasedanja se uradno začenjajo parlamentarne božične počitnice, vendar državni zbor ne bo na dopustu.

Romunski parlament bo medtem že tretjič letos glasoval o nezaupnici vladi premierja Emila Boca. Tokrat si je vlada glasovanje o nezaupnici prislužila s pripravo novega zakona o plačah v javnem sektorju. Novo zakonodajo zahteva Mednarodni denarni sklad, ki je Romuniji lani odobril pomoč v višini 20 milijard evrov.

Torek, 21. decembra

SDS in SNS zahtevata sklic izrednega zasedanja parlamenta, da bi kakšnih deset ur formalno govorili o domnevno kritičnem stanju v pravosodju, sodeč po gradivu za izredno sejo pa nameravajo vzeti na muho predvsem pravosodnega ministra Aleša Zalarja in pred pritiski politike braniti generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. SLS je skromnejša, zahteva samo, da na izredni seji notranjepolitičnega odbora razpravljajo o tem, zakaj je tožilstvo zavrglo večino ovadb v zadevi bulmastifi. O obeh temah bodo govorili na Gorenakovem notranjepolitičnem odboru. SDS se je zdelo nujno še pred božičem razpravljati tudi o poteku gradnje mariborske medicinske fakultete, odbor za okolje, ki mu predseduje poslanka SD Breda Pečan, je pripravil posvetovanje o zakonu o podnebnih spremembah, državni svet pa bo glasoval o predlogu sindikatov za veto na pokojninski zakon.

V centru urbane kulture Kino Šiška se bo odvil dogodek, naslovljen IBTZ - Igor Bodi Tukaj Zdaj - 60 let punka v Sloveniji. Ne državna oblast in ne odbor za Nobelove nagrade, pač pa bendi in drugi akterji slovenske alternativne scene, ki jih je neumorni, brezkompromisni, vseprisotni organizatorski, promoterski, medijski in aktivistični angažma Igorja Vidmarja usodno zaznamoval, bodo Igorju pripeli bedž za zasluge za narod. Nastopili bodo Pankrti, Otroci socializma, Via ofenziva, Lublanski psi, Indust Bag, Niet, Laibach in posebni gostje.

Sreda, 22. decembra

K predsedniku parlamenta Pavlu Gantarju v goste prihaja zanimiv obiskovalec, kontroverzni Milan M. Cvikl, zdaj član evropskega računskega sodišča.

Grški poslanci bodo odločali o sprejetju proračuna za leto 2011.

Po izrednem koncertu Imam pjesmu za tebe, ki ga je Rade Šerbedžija izvedel skupaj z Miroslavom Tadićem v letu 2008, se avtorska naveza ponovno vrača v Cankarjev dom. Koncert je del velike balkanske turneje z novim albumom Devet novih in Barbara, ki se bo nadaljevala tudi po drugih središčih nekdanje Jugoslavije.

Petek, 24. decembra

V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma bodo odprli razstavo ob 20-letnici plebiscita za osamosvojitev Slovenije. Cilj razstave, ki jo je pripravil Arhiv RS, je nagovoriti najširši krog ljudi, še posebej pa mlade, ki se šolajo, in jih tako spomniti, da so njihovi očetje in matere v ključnem obdobju slovenske zgodovine znali stopiti skupaj in z optimizmom zreti v samostojno prihodnost.