Rusko moštvo bo po osmih letih prvič ostalo brez udeležbe na sklepnem turnirju četverice. Pot do zmage je zmajem znova olajšala odlična 13.000-glava množica, ki je aplavz namenila tudi Matjažu Smodišu. Enaintridesetletni košarkar se je letos na parket vrnil po težki operaciji hrbta, zaradi katere je izpustil praktično vso lansko sezono.

Proti Olimpiji ste doživeli še sedmi poraz v letošnji evroligi.

Tokrat je Olimpija zasluženo zmagala in čaka jo zelo zanimiv drugi del evrolige. Zagotovo bo eden od glavnih kandidatov za uvrstitev med osem najboljših moštev. Mi si za prikazano proti Olimpiji nismo zaslužili zmage in mirno lahko rečem, da je tokrat zmagalo boljše moštvo.

Se stanje v moštvu po izredno slabem začetku sezone izboljšuje?

Težko bi rekel, da se stanje izboljšuje. Poskušamo rešiti, kar se še rešiti da. Ostajata nam še dva prvenstva. Liga VTB, ki se letos igra prvič, lani se je igrala kot pokal, ter rusko prvenstvo. Poskušali bomo rešiti sezono in osvojiti ti dve prvenstvi, nato pa bomo videli, kakšna bo situacija v prihodnje.

Po osmih letih bo CSKA ostal brez sklepnega turnirja četverice v evroligi, letos pa ne boste videli niti drugega dela. Kakšna izguba je to za klub?

Velika. Grenke izkušnje so sestavni del življenja. To je učna ura za vse nas in verjamem, da bodo vodilni v klubu naredili vse, da se to nikoli več ne ponovi. CSKA je znamka in klub, ki ne predstavlja le Moskvo, temveč vso Rusijo in rusko košarko. Verjamem, da se to ne bo več ponovilo.

Na drugi strani je Olimpija, ki letos blesti. Kako vi to spremljate?

Na drugi strani je Olimpija, ki je letos eksplodirala po vseh velikih težavah, ki jih je imela. Zelo sem vesel, da je temu tako. Obenem je Slovenija dobila še evropsko prvenstvo leta 2013, tako da se za prihodnost in priljubljenost košarke pri nas ni bati. Prvenstvo stare celine bo dobro za vso državo in gospodarstvo. Prepričan sem, da smo na to vsi ponosni. Upam, da bo tako tudi v bodoče in da bo Olimpija v samem vrhu evropske košarke.

Ni skrivnost, da si vas direktor Olimpije Janez Rajgelj močno želi videti v dresu Olimpije. Obstaja za to kakšna možnost?

Vsekakor bi si v karieri želel odigrati vsaj še kakšno sezono v Sloveniji, a je zdaj še prezgodaj, da bi povedal kaj bolj konkretnega. Z Rajgljem sem na to temo tudi spregovoril nekaj besed, a seveda je bilo vse skupaj neformalno. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost.

Tokrat ste prvič zaigrali v novi dvorani v Stožicah. Kakšni so občutki?

Moram povedati, da je objekt in vzdušje fantastično. Tokrat sem bil na žalost na drugi strani in so gledalci navijali proti meni. Dvorana je zares nekaj posebnega. Gre za središče Slovenije in ne samo Ljubljane. Vidi se, da se ljubljanska publika spozna na košarko in tudi druge športe, kot so odbojka in rokomet. Stožice so zares zadetek v polno.

Kakšno je vaše zdravstveno stanje?

Očitno sem trenutno najbolj zdrav igralec v moštvu, poleg mlajših jasno. Vsi preostali imajo stalno neke probleme. Vesel sem, da sem končno zdrav. Pokazalo se je, da je bila odpoved sodelovanja v reprezentanci pravilna odločitev, saj sem tako lahko vse poletje trdo delal.

Omenili ste, da je Slovenija dobila organizacijo EP leta 2013. Kaj to pomeni za slovensko košarko?

To je velika pohvala za Košarkarsko zvezo Slovenije ter hkrati izredno velika priložnost za vse gospodarstvenike in velika promocija za državo. Upam, da bodo po koncu prvenstva vsi ponosni na rezultat reprezentance ter organizacijo.

Se morda tudi vi vidite kot del reprezentance leta 2013?

To je še zelo daleč, a zaenkrat mi zdravje služi. Bomo videli, kakšna bo situacija, ko bo čas za odločitev.