»V St. Moritzu sem nastopila že bolje kot v Söldnu in Severni Ameriki. Veselim se preizkušenj v Val d'Iseru. V hitrih disciplinah mi je šlo v Lake Louisu dobro. Želim si nadaljevati v takšnem slogu,« Tina Maze, opogumljena s smučanjem iz St. Moritza, pričakuje naslednje tekme.

Če je soditi po včerajšnjem treningu smuka, je dobro razpoloženje iz Švice pretovorila v Francijo. Na treningu smuka je namreč zasedla drugo mesto, zaostala je le za Avstrijko Elisabeth Görgl, ki je bila najhitrejša, čeprav si je na začetku decembra delno strgala notranje kolenske vezi in so ji zdravniki napovedali tritedensko okrevanje. Mazejeva je na prvem treningu v sredo smučala z ročno zavoro, včeraj pa dosegla okoli šest sekund boljši čas. "Skušala sem čim bolj napadati, ker sem v sredo smučala previdno, zato se mi je primerilo precej napak. Vidljivost je bila precej boljša kot na prvem treningu," je po včerajšnjem treningu dejala Mazejeva. Spopadati se je morala tudi z mrazom (temperatura se je spustila do okoli -15 stopinj Celzija): "V sredo je bilo tako mrzlo, da so mi mišice otrpnile, zato sem oblekla več toplih oblačil. Uspela mi je dobra vožnja. Z veseljem pričakujem tekmo."

Drugi slovenski adut bo Maruša Ferk, osmoljenka minulih tekem. Kljub bolečini v nogi je dopotovala v Val d'Isere in opravila oba treninga, ki sta ji služila predvsem kot preizkus poškodovane noge. Če bo danes smučala približno tako dobro, kot je minuli konec tedna do odstopa, se lahko nadeja odmevne uvrstitve. "Upam, da mi bo čim bolj uspelo zmanjšati bolečine," se nadeja Ferkova, ki po dveh padcih ni občutila strahu pred novimi preizkušnjami v smuku in superveleslalomu: "V hitrosti uživam, strahu ni. Pri prvem padcu sem imela smolo, ker mi je spodrsnilo in sem se ravno ujela v mrežo. Pri drugem sem bila kriva sama, ker je bila linija smučanja preveč direktna. Hitrost je bila precej visoka, k čemur je pripomogel tudi veter, zato sem se nenadoma znašla v zraku." Trener Gregor Šparovec ji je svetoval, naj včasih smuča manj vihravo in bolj previdno. Ferkova pravi: "Na nekaterih delih je res treba peljati z zavoro. Sicer pa napadalno. Na naslednjih tekmah bom borbena kot doslej."

V Val Gardeni bodo v superveleslalomu (danes) in smuku (jutri) tekmovali smučarji. Slovenski obeti so dobri. Andrej Šporn (7. in 9. mesto) in Andrej Jerman (10. in 13.) sta se na treningu smuka dvakrat uvrstila visoko.