Naša najboljša biatlonka je z novo uvrstitvijo med deseterico, sicer s tremi kazenskimi minutami, rešila čast domačega terena, potem ko se kolegicam Andreji Mali (36. mesto), Tadeji Brankovič Likozar (73.) ter kolegom v dopoldanskem vrtinčastem vetru Jakovu Faku (38. mesto), Klemnu Bauerju (44. mesto), Janezu Mariču (56. mesto) in Petru Doklu (94.) ni izšlo. Zmage pa sta se po zaslugi streljanja veselila Tora Berger in Korošec Daniel Mesotitsch.

Tudi stalni gosti Hotela Center, zaradi katerih so ga zgradili, so ob številnih zgrešenih tarčah med moško "dvajsetko" le zmajevali z glavami. Razmer, kakšne so bile včeraj dopoldne, na treningu ne morejo naročiti. Zato pet, šest kazenskih minut, za vrh je bilo treba zgrešiti tarčo ali dve. "Najbolje, da porujemo te male zastavice na strelišču. Tokrat so le zavajale, ko so se obračale v vse smeri. Da ne bo treba v bodoče razmišljati, kako delati korekcijo na diopterju. Očitno je bilo najbolje, da zaradi spremenljivega vetra nisi naredil nič. Treh zgrešenih stoje na koncu je res slabo, a nisem znal bolje," se je jezil Janez Marič, ki je del "dvajsetke" pretekel za Mesotitschem, na koncu končal tik za vesoljcem Bjoerndalnom. A to ni zanj nobena tolažba.

Tudi najbolj izkušeni so se ujeli v pokljuški prepih. Razočaranje je bilo zaradi visokih apetitov po sijajnem začetku sezone še toliko večje. Jakov Fak je bil na številnih novinarskih stavnicah zapisan med prve tri. "Žalosten in razočaran sem. Pet tarč mimo! To ni raven, ki si jo želim. Korekcije na dioptru sem delal, a je bilo res težko oceniti. Izkušnje niso pomagale, če so take marke kot Bjoerndalen in Svendsen zgrešili. Če sta na vrhu Mesotitsch in Jay, pa ni samo sreča, pač pa tudi veliko znanja. Če je Weger outsider, sem tudi sam," je razloge iskal Jakov Fak. Odločen je, da ne bo več imel visokoletečih želja za tekmo: "To je zame pritisk. In besede ne bom požrl. Ne boste slišali drugega kot: težko čakam tekmo. Kakšen rezultat pa moramo narediti v soboto in nedeljo, da ne bodo navijači zaman zmrzovali dve uri."

Prav hitro se je že na sobotno štafetno tekmo preusmeril tudi Klemen Bauer. "Nekaj optimizma mi vliva le po en zgrešen strel stoje ter da sem v teku držal hitre Norvežane. Ne preostane mi drugega, kot da gledam naprej," je pristavil Bauer, sicer deseti najhitrejši v smučini.

Za oder si je popoldne le vodilna biatlonka in tekačica Kaisa Makarainen lahko privoščila zgrešeno tarčo. Za vsega 1,8 sekunde ji je zmago odvzela popolna Tora Berger in rešila norveško čast. "Tekla sem malce slabše, a sem se zbrala na strelišču," je bil recept sestre najhitrejšega v smučini Larsa Bergerja, ki je s sedmimi kazenskimi delil norveško-slovensko usodo. Gregorinova bi morala za oder zadeti kar dve tarči več. "Pridna, vendar streljanje stoje... Ko boš na stopničkah, ne bom imel pripomb," se je ob prvem srečanju z varovanko nasmejal trener Uroš Velepec. Kot bi vedel, kaj je dejala v krajšem pogovoru za Dnevnik nekaj trenutkov prej.

Da je Pokljuka lahko prednost, pa je dokazal Daniel Mesotitsch. "To je zame domača tekma," je pripomnil 34-letni biatlonec iz St. Jakoba v Rožu na Koroškem, potem ko je na mrzli in vetrovni Pokljuki pobral tretjo zmago v karieri. Vse največje uspehe je prej doživel v Anterselvi. Korošec, ki se je iz dveh let dvojezične šole zapomnil le prosim in hvala, razume seveda nekaj več, na dobrih 40 minut oddaljeni Pokljuki občasno tudi trenira. Z Wrolichom pa poleti ne trenira. Njegov recept je bil: "Na strelišču sem bil zbran, nisem delal pomislekov glede vetra, preprosto užival sem, potem ko so tudi navijači sodelovali z mano."