Gregorinova, skupno je v svetovnem pokalu na sedmem mestu, je bila v igri za stopničke. Po prvem strelskem nastopu brez zgrešene tarče je nato leže vpisala dve minuti pribitka in slovenski tabor se je poslovil od boja za prva tri mesta, čeprav je Gregorinova tekla izjemno hitro, na koncu pa je imela na četrtem streljanju še tretjo zgrešeno tarčo. "S celotnim nastopom nisem zadovoljna. Največ en strel še omogoča uvrstitev v sam svetovni vrh. Tekla sem odlično in tudi pred tekmo sem se dobro počutila. Škoda, da nisem izkoristila priložnosti, ker sem tekaško vrhunsko pripravljena. Na strelišču nisem naredila večjih napak, vendar očitno nisem bila dovolj zbrana. Že en zgrešen strel bi mi prinesel precej več. Upam, da bom v soboto bolje izkoristila priložnost," je dejala Gregorinova.

Točke za svetovni pokal je osvojila tudi Malijeva, ki je skupaj zgrešila le dva strela, vendar je bila nekoliko počasnejša v teku. "Strelsko sem bila glede na razmere zelo dobra. Škoda zadnjega zgrešenega strela, lahko bi bila ničla in višje mesto. Tekaško pa nisem bila poskočna kot na prejšnjih tekmah. Moči imam dovolj, vendar so šle mimo mene tekmovalke, ki sem jih za minuto in več ugnala v nedeljo. Pokljuka je na višji višini in mi to ne leži. Kljub temu sem zadovoljna z enim od svojih najboljših nastopov na domačih tleh. Šprint mi bolj leži kot daljša preizkušnja, tako tekaško kot strelsko. Mislim, da si lahko obetam lep rezultat," je v soboto misli usmerila Malijeva.

Kar sedemkrat je mimo tarče merila tretja slovenska predstavnica Tadeja Brankovič Likozar. "Pričakovala sem veliko več. Žal pa mi nastop na 15 kilometrov ne leži že vso kariero; psihično tekme ne zdržim. Veseli me, ker se v teku pobiram. Žal so nekateri streli odlični, drugi pa ... Komaj čakam na sobotni šprint," je dejala Tadeja Brankovič Likozar.

Čeprav je ženska ekipa popravila slab dnevni izkupiček moškega tabora, pa so bili v vodstvu ženske reprezentance vseeno malce razočarani. "Na tej dolgi progi je treba odlično streljati. Škoda, da je Gregorinova dvakrat zgrešila v ležečem položaju. Če bi le enkrat manj, bi bila na zmagovalnem odru. Tudi deveto mesto pa je odličen uspeh. V soboto bomo skušali na šprintu pokazati še več. Malijeva je odlično streljala, mogoče malo preveč časa zapravila tam in ima tudi nekaj rezerv v pripravi smuči. Tadeja Barankovič Likozar pa je preveč zgrešila v ležečem položaju, da bi bila lahko boljša," je ocenil slovenski trener Tomaš Kos.

Bergnova, olimpijka prvakinja na tej razdalji, je bila po nastopu zelo zadovoljna. Imela je odličen strelski nastop brez zgrešenega strela, čeprav je bila v teku slabša od Mäkäräinenove, ki je zaostala le za 1,8 sekunde. "Vesela sem, da smo v ženskem taboru popravile nekoliko slabši nastop moške ekipe," je povedala Bergerjeva. "Na progi sem imela občutek, da sem tekla počasi. Fantje so imeli dopoldne veliko težav, zato sem se na strelišču še bolj osredotočila kot sicer. Žal sem na zadnjem vzponu naletela na počasnejšo skupino, ki je nisem mogla prehiteti, in mogoče sem prav tam izgubila nekaj dragocenega časa, ki me je ločil od zmage," je z grenkim priokusom razglabljala Mäkäräinenova, vodilna v svetovnem pokalu.

Po petkovem prostem dnevu se bodo tekmovanja na Pokljuki nadaljevala v soboto s šprintoma.