Klemen Bauer je zasedel 44. mesto (+4:57,37/6), Janez Marič je bil 56. (+6:05,8/6), Peter Dokl pa je tekmo končal na 94. mestu (10:55,1/7). Ob 14.15 se bo začela še tekma biatlonk na 15 km.

Slovenci so imeli pred pokljuškimi boji velika pričakovanja, ki pa jih je odpihnil spremenljiv veter na strelišču v sicer sončnem, vendar zelo mrzlem dopoldnevu. Pogorelo je tudi veliko favoritov na čelu z Norvežanom Olejem Einarjem Björndalnom, najboljšim biatloncem v zgodovini, ki je bil šele na 55. mestu. Nihče izmed njegovih rojakov, nepremagljivih na vseh prejšnjih tekmah letošnje sezone, ni prišel niti med prvo deseterico.

"V boju za vrh s petimi sli sedmimi zgrešenimi tudi sam Björndalen ne more nič narediti. Vsi naši tekmovalci so napačno delali korekcije na strelišču. Še vedno smo med hitrejšimi tekači, vendar upam, da bomo na strelišču v naslednjih dnevih boljši," je pogled v pokljuške nastope v soboto in nedeljo usmeril Uroš Velepec, glavni slovenski trener.

Fak je v letošnji sezoni že stopil na zmagovalne stopničke, ki pa so mu tokrat 'pobegnile' že po polovici nastopa, ko si je nabral že tri zgrešene strele ter s tem tri minute pribitka. "Razmere so bile zelo spremenljive. Na strelišču so zastavice, ki so v dveh vrstah, šle vsaka na svojo stran, ene na levo, druge na desno. Težko je bilo pravilno nastaviti puško. Tudi drugi, bolj izkušeni, so grešili. To ni izgovor, sam sem si želel boljšega nastopa na strelišču. Upam, da bo veter v naslednjih dnevih pihal iz ene smeri, ker se potem lažje znajdem na strelišču. Na progi sem opravil po načrtih, vendar pa tekmovalni občutek po veliko zgrešenih strelih ni več pravi in gotovo tečeš slabše, kot bi, če bi šlo za visoka mesta," je priznal Fak.

Le tri strele je leže v dosedanjem poteku sezone zgrešil Bauer. "Danes pa sem na eni tekmi zbral štiri zgrešene tarče. Mogoče mi optimizem vliva nastop stoje, ker sem v neugodnih razmerah zgrešil le dvakrat. Danes je veter krojil usodo bolj, kot smo si prestavljali, saj je pihal spremenljivo in v močnih sunkih. Poskušal sem se potruditi za vsak strel, pa ni šlo," je zmajeval z glavo Bauer.

Marič je prvi strelski postanek opravil brez zgrešenega strela, nato pa na naslednjih treh vse pokvaril. "Na koncu sem stoje zgrešil trikrat, bi pa se lahko 'izmazal', če ne bi bil tako nenatančen. Škoda, prav tedaj mi je ponagajal veter," je dejal Marič, ki je prva dva kroga sledil Mesotitschu, nato pa nekoliko popustil in Avstrijca ni več ujel. Dokl je imel že na prvem postanku dva zgrešena strela in tudi v nadaljevanju ni dobro streljal ter tekel. V soboto bo namesto njega nastopil Vasja Rupnik.

Mesotitsch je dosegel svojo tretjo zmago v pokalu, 22. za Avstrijo. "Veter me ni prav nič motil. Lahko bi bil tudi močnejši. Brez pomislekov sem streljal in prišel do tega odličnega izida," je dejal štiriintridesetletni avstrijski veteran. Zgrešil je le eno tarčo in prekinil niz norveških zmag ter končal nepremagljivost predstavnikov te skandinavske države. Norvežani so namreč dobili vseh šest prejšnjih preizkušenj zime, pet posamičnih in štafetno tekmo. Tarjei Bö je bil tokrat na koncu kot najboljši Norvežan na 12. mestu, 16. je bil vodilni v svetovnem pokalu Emil Hegle Svendsen, Björndalen pa je s sedmimi zgrešenimi streli končal celo izven prve petdeseterice. Kljub temu sta za Svendsnom skupno v pokalu še naprej Bö in Björndalen.

Presenečenje tekme je bil Weger, ki je imel pred tem s sedmim mestom v Hanti Mansisku najboljšo uvrstitev v pokalu. Z enim zgrešenim strelom je tokrat prispel na drugo mesto. "Zelo sem presenečen, čeprav sem si pred prihodom na Pokljuko želel dokazati, da sem dobro pripravljen. Vedno doslej sem imel ali dober tek ali pa zgolj dobro streljanje, tokrat pa mi je uspelo oboje in pred božičem sem dokazal, da sem lahko v svetovnem vrhu," je bil vesel Švicar.

Sednev je v zaključku na četrto mesto potisnil rojaka Olega Brežnoja in ponovil tretje mesto na Pokljuki izpred treh let. "Pred tremi leti sem bil v podobnem položaju, kot danes, in sem do stopničk prišel v samem zaključku tekme. V finišu mi je tokrat sicer malo manjkalo moči, vendar sem zadovoljen z doseženim in tudi z ekipnim uspehom naše reprezentance," je povedal Sednev.

Finec Paavu Puurunen, svetovni prvak iz leta 2001 (20 km), pa ni smel nastopiti. Pri sedemintridesetletniku so odkrili previsoko raven hemoglobina v krvi, kar sicer ni dopinška kršitev; Mednarodna biatlonska zveza (Ibu) mu je nastop preprečila zaradi zdravstvenih razlogov.

Petek je na Pokljuki dan za treninge, v soboto (sprinti) in nedeljo (mešane štafete) pa se bo nadaljeval tekmovalni spored.

- Izidi, 20 km:
1. Daniel Mesotitsch (Avt) 52:05,6 (1 zgrešen strel)
2. Benjamin Weger (Švi) + 0:58,4 (1)
3. Sergej Sednev (Ukr) 1:21,2 (2)
4. Oleg Berežnoj (Ukr) 1:28,0 (1)
5. Vincent Jay (Fra) 1:43,4 (1)
6. Miroslav Matiaško (Slk) 1:49,8 (2)
7. Jaroslav Soukup (Češ) 1:53,9 (2)
8. Tomasz Sikora (Pol) 2:05,9 (2)
9. Christoph Sumann (Avt) 2:09,8 (3)
10. Alexis Boeuf (Fra) 2:10,9 (3)
...
38. Jakov Fak (Slo) 4:34,7 (5)
44. Klemen Bauer (Slo) 4:57,3 (6)
56. Janez Marič (Slo) 6:05,8 (6)
94. Peter Dokl (Slo) 10:55,1 (7)
...
- skupno (po 6 od 26 tekem):

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 282
2. Tarjei Bö (Nor) 275
3. Ole Einar Björndalen (Nor) 235
4. Sergej Sednev (Ukr) 186
5. Martin Fourcade (Fra) 167
6. Anton Šipulin (Rus) 165
7. Daniel Mesotitsch (Avt) 159
8. Alexis Boeuf (Fra) 158
9. Michael Greis (Nem) 153
10. Simon Eder (Avt) 142
...
14. Jakov Fak (Slo) 128
20. Klemen Bauer (Slo) 101
50. Janez Marič (Slo) 35