Novost naj bi sčasoma nadomestila merjenje mineralne kostne gostote, do sedaj edinega načina za pravočasno odkrivanje osteoporoze. Dotlej bo metoda zdravnikom pomagala prepoznati bolj ogrožene bolnike, natančneje določiti tveganje za zlom in bolnikom tudi jasneje predstaviti, zakaj je zdravljenje potrebno.

Endokrinolog doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., pojasnjuje, da gre za računalniški model, zasnovan na podlagi kliničnih dejavnikov tveganja za osteoporozni zlom. "S pomočjo metode lahko izračunamo tveganje za tak zlom v naslednjih 10 letih za vsakega posameznika, starega od 40 do 90 let," pravi. Upa, da bo v prihodnosti, ko bo metoda izpopolnjena in posebej prilagojena raznolikostim vsake države, pripomogla k racionalnejšemu predpisovanju zdravil. "To je bil navsezadnje tudi eden od razlogov za razvoj metode," dodaja.

Metoda preizkušena na številnih bolnikih

Endokrinolog meni, da gre za "najbolj zanesljiv tovrstni model, ki je trenutno na voljo", saj je metoda zasnovana na številnih podatkih o zlomih iz raziskav, ki so vključevale skupno 60.000 bolnic in bolnikov z osteoporozo z vsega sveta, preizkušena pa je na dodatnih 250.000 bolnikih.

Trenutni zlati standard pri diagnostiki osteoporoze je denzitometrija ali merjenje mineralne kostne gostote z DXA-napravo na osnovi rentgenskih žarkov. Meritev je za večino bolnikov samoplačniška, in ker se zato ženske pogosto ne odločajo za meritve, si društva bolnikov z osteoporozo že več let prizadevajo, da bi bile te brezplačne vsaj za najbolj ogrožene skupine. Kdaj bi tako rekoč brezplačna metoda FRAX lahko nadomestila dosedanja merjenja, je po Kocjanovih besedah odvisno od pristopa vsake države posebej. "V Veliki Britaniji imajo le malo DXA-naprav in merjenje kostne gostote je priporočeno le za manjšino bolnikov. Ravno obrnjeno je v ZDA, kjer kljub uporabi metode FRAX še vedno priporočajo denzitometrijo pri vseh bolnicah in bolnikih nad določeno starostjo."

FRAX v Sloveniji za zdaj le priporočilo

"FRAX tako kot v večini drugih držav tudi v Sloveniji za zdaj še ni vključen v smernice odkrivanja osteoporoze, priporočamo pa njegovo uporabo v vseh dvoumnih situacijah, ko se odločamo za zdravljenje ali proti njemu. Prav tako priporočamo uporabo kliničnih dejavnikov tveganja za zlom pri odločitvi o prekinitvi zdravljenja," pojasnjuje endokrinolog. Če in ko bo enkrat metoda postala prva izbira pri diagnostiki osteoporoze, bo potrebno razmisliti, kam z aparati za merjenje mineralne kostne gostote (MKG). Kocjan pravi, da ni nujno, da bi merjenje MKG v celoti odpisali. "V vsakem primeru bi merjenje ostalo vsaj za spremljanje zdravljenja," odgovarja, a hkrati opozarja, da je v Sloveniji po priporočilih Mednarodne fundacije za osteoporozo že po sedaj veljavnih smernicah aparatov za denzitometrijo približno enkrat preveč: namesto 20 jih imamo okrog 40.

Izračun na spletu ali telefonu

Ljudje si lahko s pomočjo metode FRAX na spletu ali mobilnih telefonih sami izračunajo verjetnost za zlom v naslednjih 10 letih. Model bo treba še prilagoditi slovenskim razmeram, v svetu pa so se odločili za različne pragove, pri kateri verjetnosti naj bi obiskali zdravnika. V Veliki Britaniji prag za začetek zdravljenja raste s starostjo, v ZDA pa se za zdravljenje odločijo, kadar je verjetnost za večji osteoporozni zlom 20-odstotna, za zlom kolka pa 3-odstotna. Na uradni spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp lahko preverite, kolikšno je vaše tveganje za zlom.