Vodstvo Adrie na prepihu?

Izvršnega direktorja družbe PDP, največje lastnice Adrie, Mateja Goloba Matzela smo glede na položaj Adrie vprašali, ali vodstvo Adrie - izvršna direktorja Tadej Tufek in Marjan Ravnikar - še uživa njegovo zaupanje, vendar ta na naše vprašanje neposredno ni odgovoril. Je pa dejal, da ne izvedena dokapitalizacija ne drugi ukrepi vodstva Adrie niso v zadostni meri poslovno in finančno prestrukturirali družbe in njenih povezanih družb, da bi bili izpolnjeni cilji poslovnega načrta za letošnje leto. "Glede na nedoseganje ciljev so njune pogodbe stvar razprave," pa je pojasnil Tajnikar.

Predlog "prostovoljne poravnave" na plečih upnikov

PDP je pred dvema mesecema Adrii in družbi Adria Tehnika skupaj zagotovila 4,7 milijona evrov, a Adria še naprej tone. "Pri sedanjih parametrih ne moremo načrtovati pozitivnega rezultata za leto 2011," pravi Tajnikar o načrtih družbe, ki je minulo leto končala s 14 milijoni evrov izgube, letos pa izguba iz poslovanja že dosega sedem milijonov evrov.

Tajnikar vidi rešitev le še v prostovoljni poravnavi. Podobnosti te niso znane, je pa jasno, da v družbi pričakujejo privolitev zaposlenih na vnovično znižanje plač ter začetek pogajanj o novi kolektivni pogodbi in pripravljenost bank, da družbi zagotovijo likvidnost. Od slovenskih podjetij, upnikov Adrie, predvsem Petrola, Aerodroma Ljubljana in Eurotunela, pričakujejo, da bodo družbi "pomagali prebroditi težave", s tem da znižajo cene svojih storitev.

V zadnjih dneh naj bi se po naših informacijah zaostrili predvsem odnosi med Adrio in Petrolom, ki naj bi imel do Adrie že pred letom dni 4 milijone evrov terjatev. "Dolg Adrie do Petrola je zanemarljiv," trdi predsednik upravnega odbora, a drugačnega mnenja so očitno v naftnem koncernu. Petrol naj bi Adrii po naših informacijah namreč zdaj postavil zahtevo, da v roku tedna dni zagotovi prvovrstne garancije za poplačilo terjatev, v nasprotnem primeru Adrii grozi prekinitev dostave kerozina. V Adrii na naše vprašanje o težavah s Petrolom niso odgovorili, prav tako pa molčijo tudi v Petrolu.

Država pripravljena prodati večinski delež Adrie

Rešitvi težav Adrie, če se bo vodstvo uspelo dogovoriti z zaposlenimi in upniki, bo sledila prodaja Adrie strateškemu partnerju, nam je zagotovil Tajnikar. Najresnejši kandidat po njegovih besedah je nemška Lufthansa, a izbora možnih kupcev še ni.

Največja lastnica Adrie, državna družba PDP, je medtem po naših informacijah že privolila v to, da lahko nov vlagatelj pridobi tudi večinski delež Adrie. Matej Golob Matzele nam na vprašanje, ali bi bili pripravljeni odstopiti večinski delež, konkretno ni odgovoril, je pa prepričan, da Adria za dolgoročno stabilno poslovanje potrebuje strateškega partnerja.

Ob tem velja poudariti, da bi večinski lastnik Adrie najverjetneje postala le družba s sedežem v Evropi, saj je večinski evropski lastnik pogoj za članstvo v združenju Star Alliance. Če bi delež Adrie prodali partnerju zunaj Evrope, bo verjetno tudi zanj v interesu ohranitev članstva v omenjenem združenju.

Neuradno: Adria samo NLB dolguje od 40 do 50 milijonov evrov

Ključne pri reševanju Adrie bodo poleg zaposlenih banke. Do teh je imela Adria že konec minulega leta 84 milijonov evrov kratkoročnih in dolgoročnih obveznosti, večji del, od 40 do 50 milijonov evrov, pa naj bi bil na plečih NLB. To je Adria pred dnevi prosila za premostitveno posojilo, vendar po Tajnikarjevih besedah to ni več aktualno. V Adrii so medtem pojasnili, da je dogovor o kratkoročnem posojilu načeloma dosežen. A kot je razbrati iz pojasnil, v Adrii niso prejeli novih sredstev, ampak so znižali likvidnostno obremenitev družbe, in sicer tako, da so zamaknili odplačilo glavnice v višini 3,5 milijona evrov na čas viška letalske sezone.

Po naših neuradnih informacijah imajo v NLB dovolj "kreditiranja" letalske družbe. Neuradno naj bi bila posojila banke Adrii zavarovana z letali in poslovno stavbo, kar pomeni, da bi bila banka v primeru stečaja družbe poplačana. Novih posojil Adria od banke ne bo več dobila, četudi nimajo niti denarja za plače, ker denar iz družbe že leta kopni, opozarjajo bančni viri.

katja.svensek@dnevnik.sivesna.vukovic@dnevnik.si